По-скъпият газ повлича нагоре цените и на тока и парното от юли

Иван Иванов, сн. БГНЕС

Прогнозата на "Булгаргаз" за повишаването на цената на суровината от 1 юли с над 16 процента е реалистична и подобно поскъпване ще се отрази върху тарифите на топлинната енергия и на електроенергията от когенерации, което ще рефлектира в по-големи сметки за домакинствата. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти в понеделник. 

Той обаче не се ангажира с прогноза какво ще означава това в проценти, обяснявайки, че предстои държавният газов доставчик да внесе окончателно искане за цената на газа от 1 юли, което може да е различно от направената прогноза, а и в момента се анализиран заявленията за цените на всички дружества по веригата производство – пренос – разпределение и доставка на електроенергия.

Според Иванов, ако скъпият суров нефт на световните пазари се запази, това ще се отрази върху природния газ, тъй като неговата стойност се формира от борсовите петролни цени. Според него при това положение няма как да не се вдигне цената на  природния газ, тъй като тарифата ѝ за внос у нас се определя не от българското правителство или от енергийния регулатор, а от руската "Газпром".

А сериозно увеличение на цената на суровия петрол с близо 20 на сто е факт и това го чувстват всички български потребители на течни горива, защото по бензиностанциите са поскъпнали цените на дизела и бензина, даде пример Иванов.

Споделяне

Още от Бизнес