По-старите дизелови коли се забраняват в Щутгарт

По-старите дизелови коли се забраняват в Щутгарт

Движението на по-старите дизелови автомобили в Щутгарт ще бъде забранено от началото на 2018 г., предаде Асошиейтед прес.

Мярката, чиято цел е намаляване на фините прахови частици във въздуха на града, бе приета във вторник от правителството на провинция Баден-Вюртемберг - коалиция от представители на Зелените и Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел.

Предвижда се само дизеловите автомобили, които отговарят на стандарта за отделени газове Euro 6, да могат да се движат в града от 2018 година.

Щутгарт, който е столица на провинция Баден-Вюртемберг, редовно отчита равнища на замърсяване на въздуха над допустимото. Градът с население 600 000 души е разположен в долина, което го прави изключително податлив на замърсяване на въздуха.

В него се намират централите на Мерцедес-Бенц (Mercedes-Benz) и Порше (Porsche).

За последно на 9 януари Щутгарт бе под тревога за замърсяване на въздуха, тъй като концентрацията на фини прахови частици бе 78 микрограма на кубически метър, надхвърляйки прага от 50 микрограма на кубически метър, определен от ЕС, отбелязва Ройтерс.

Мръсният въздух в германските градове се обяснява с големия брой дизелови автомобили по пътищата на страната.

Европейската комисия започна разследване за замърсяването на въздуха в германските градове миналата година, тъй като то редовно е над пределно допустимите норми.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят