По-строги санкции за посегателство над лекар

Посегателствата срещу лекари да се наказват с най-строги санкции. За това са се разбрали на среща председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Поводът за срещата са зачестилите посегателствата над медицински екипи по повод на изпълнение на служебните им задължения.

Райчинов заяви, че сега хората, упражнили насилие над лекари и друг медицински персонал, обикновено се наказват със символични глоби. Райчинов е поискал законодателни промени, които да инкриминират подобни действия, и да последва налагане на най-тежката наказателна мярка за извършителите.

В по-краткосрочен план БЛС предлага в спешните звена да се поставят паник-бутони и да има "специално охранително взаимодействие" с органите на реда във всеки град.

Според съобщението след срещата министър Цветанов е уверил, че областните дирекции на МВР ще влязат във връзка със спешните медицински центрове по места и ще бъде установен редът, по който ще се оказва съдействие на медиците. Цветанов е обещал да се направи необходимото, за да се предложи законодателната промяна в парламента възможно най-скоро.

За последните шест месеца посегателства над медици имаше в Лом, Враца, Благоевград, Варна, като най-често потърпевши са екипите на спешните отделения и на Бърза помощ.

Споделяне

Още от България