По-строгитe мерки срещу Covid-19 ще са таргетни и регионални

Търговище и Благоевград са най-засегнати, не се препоръчва пътуване до там

По-строгитe мерки срещу Covid-19 ще са таргетни и регионални

По-строгите мерки срещу разпространението на Covid-19 вече са факт на регионално ниво в най-засегнатите области и властите възнамеряват да се придържат към тази стратегия и занапред. Националният оперативен щаб е дал на областните щабове по места набор от 15 възможни мерки, които да налагат при необходимост: от намаляване на работно време на някои търговски обекти, през мерки в училища, до отмяна на масови събития. По този път вече тръгна Търговище, която е една от двете най-засегнати области в страната, а същото се очаква да направи и Благоевград. Това стана ясно на брифинга на националния оперативен щаб за борба с коронавируса в четвъртък, когато в страната беше отбелязан пореден ръст с 819 новозаразени.

Здравният министър Костадин Ангелов призова хората да се въздържат от пътуване в Търговище и Благоевград освен при крайна необходимост. Двете области попадат в най-рисковата червена зона със заболеваемост от над 120 души на 100 000. Други 10 области са в оранжевата зона с между 60 и 119 заразени на 100 000: Бургас, Габрово, Кърджали, Монтана, Пловдив, Сливен, Смолян, София град, Стара Загора, Ямбол. В жълтата зона с между 20 и 59 заразени на 100 000 са 13 области: Варна, Враца, Велико Търново, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Разград, Русе, Силистра, София-област, Хасково и Шумен. И с най-малко заразени в зелената зона – под 20 на 100 000 са Видин, Ловеч и Плевен.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев коментира, че е нормално да се променят областите с по-висока заболеваемост, като същото се наблюдава и по отношение на грипа: "Много от областите минаха през такъв тежък период: Първо беше Видин, после Сливен, Ямбол, Добрич, Пазарджик. Очевидно сега е време за други области", каза той.

Иначе България е на 22-ро място от 30 страни в Европа със заболеваемост от 74.67 на 100 000 за последните 14 дни и на 8-мо място по смъртност с 1.56 починали на 100 000 души. Кунчев съобщи, че в момента у нас се правят по 440 теста на 100 000 души, като в ЕК се обсъжда минимум от 300 теста на 100 000 души, за да се приемат данните от дадена страна за достоверни.

Заразените медици се увеличиха с над 100 за седмица

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи ,че в момента 1380 души се лекуват в болница и 67 са в интензивни отделения. В момента е зает 19% от капацитета за лечение на по-леките и средно тежките случаи и 6% от капацитета за лечение в интензивните отделения.

Активните случаи на заразен медицински персонал е 394 души – със 116 души повече спрямо предходната седмица. На домашно лечение са 327 от тях, 60 са в болница и 7 са в интензивни отделения.

Според Ангелов на национално ниво системата не е претоварена, на регионално ниво се забелязват трудности, но се работи за тяхното преодоляване на местно ниво. По думите му за момента няма необходимост от обособяването на цяла болница за лечение на коронавирус. За София се подготвя разкриването на още 20 легла в Александровска болница и "Пирогов" за лечние на пациенти с Covid-19. Според Кунчев пък не всички съобщения от болници, че нямат кадри са верни.

Запазва се тенденцията около 80% от хората с положителни тестове да нямат симптоми и около 5% от тях да стигат в болница. Делът им варира в различните възрастови групи, като най-рискови са по-възрастните. Същевременно са облекчени условията за дехоспитализация и пациентите се изписват по-бързо след стабилизирането им, за да не се претоварва системата.

Таргетни и регионални мерки

Кунчев посочи, че по-строгите мерки ще продължат се налагат на регионално ниво. "Не знам защо оставате с впечатление, че мерки няма. Преди няколко дни казахме, че мерките ще бъдат регионални и таргетни. И в момента областният щаб в Търговище разпореди такива мерки и те са доста по-строги от средните за България. Очаквам, че днес това ще направи и Благоевград. Точно така ще се действа и в бъдеще на база на данните за заболеваемостта", обясни той. Кунчев съобщи ,че на областните щабове са дадени набор от 15 възможни мерки, които да налагат при необходимост: от намаляване на работно време на някои търговски обекти, през мерки в училища, до отмяна на масови събития.

"Това очаквам да се случи и в други области .Не може в област с над 120 заразени на 100 000 да се събират по над 5000-6000 души на събитие", коментира Кунчев.

Засилване на контрола

Същевременно ще бъде повишен контролът по спазването на съществуващите мерки на национално ниво.

"Още когато започна тази епидемия казахме, че обществото и държавите по света ще спечелим тази битка с разум, интелект и дисциплина. Колкото повече време минава виждаме разколебаване у хората, особено по отношение на дисциплината. Числата, които наблюдаваме в нашата държава за последната седмица показват тенденция на покачване на новозаболелите. Ако можем да кажем, че има хубава тенденция, бихме могли да кажем, че все още здравната система разполага с достатъчен капацитет, с легла на национално ниво. Ако обаче се задълбочим и разгледаме нещата по области, ще видим, че започваме да чувстваме затруднения. И всички тези затруднения се дължат на няколко основни неща: Българите сме разумни хора, но не всички спазваме разписаните мерки", коментира здравният министър.

"Нашите мерки са достатъчно леки и приемливи за всички. Най-важната от тях е носенето на маски на закрито. Следващото е проветряване на помещенията редовно. Спазване на дистанция не по-малко от 1.5 метра. И разбира се, дисциплина. Тъй като наблюдаваме липсата на дисциплина и нарушаването на тези мерки, ние ще завишим контрола. Органите на РЗИ съвместно с МВР и други институции с контролни функции ще осъществяват ежедневен и нощен контрол на всичик места, където има събиране на големи групи от хора и на обществени места: магазини, молове, нощни заведения и клубове", каза Ангелов.

"Ако хората не вярват на мерките и не ги спазват, то ми кажете има ли нужда от нови мерки, които също да не се спазват. Нека започнем да спазваме мерките каквито са, колкото и да са изморени колегите от РЗИ, те ще продължат да работят и нощем, за да проверяват където не се спазват", коментира той.

Нови 819 случая за денонощие

В четвъртък беше отбелязан пореден ръст с нови 819 случая при направени 5898 PCR теста. Увеличение има както като абсолютна стойност, така и като дял на положителните тестове, който достигна 13.88%.

Така общо потвърдените случаи на коронавирус у нас станаха 26 593. Активните случаи продължават да се увеличават и вече са 9175, което е увеличение с 463 спрямо ден по-рано.

В болници се лекуват 1380 пациента, от които 67 са в интензивни отделения.

Значително повече са и оздравелите през вчерашния ден - 350 души, което също е рекорд за страната ни.

За последното денонощие са починали 6-ма с коронавирус и така общият брой на жертвите вече е 929.

Най-много новозаразени отново има в София - 265 случая. Разпределението по области е следното: Благоевград - 53; Бургас - 33; Варна - 34; Велико Търново - 18; Видин - 4; Враца - 28; Габрово - 22; Добрич - 7; Кърджали - 23; Кюстендил - 10; Ловеч - 5; Монтана - 9; Пазарджик - 15; Перник - 6; Плевен - 14; Пловдив - 95; Разград - 19; Русе - 20; Силистра - 4; Сливен - 13; Смолян - 6; София област - 14; София град - 265; Стара Загора - 27; Търговище - 43; Хасково - 2; Шумен - 22; Ямбол - 8.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?