По сценарий: Издателят Иво Прокопиев също е обвинен за сделката с акциите на ЕВН

"Това е коледна честитка от Пеевски и Борисов, изпратена ми чрез Цацаров", смята Прокопиев

Иво Прокопиев

Без да получи разяснения какво точно е извършил, бизнесменът и съсобственик на медийната група "Икономедия" Иво Прокопиев бе привлечен във вторник като обвиняем по делото за продажбата на миноритарния пакет на държавата в енергийното дружество ЕВН. Той определи действията на държавното обвинения като "абсурдни и нелепи, които нямат нищо общо нито с фактите, нито с правото".

По-рано по същото дело обвинения бяха повдигнати на бившия енергиен министър Трайчо Трайков и на бившия финансов министър Симеон Дянков.

Става дума за сделка от 2011 г., по която "Булброкърс" е инвестиционен посредник, избран след конкурс от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. "Булброкърс" е част от дружеството "Алфа финанс холдинг", което се контролира от Иво Прокопиев.

Той е обвинен в това, че в периода май - юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с продажбата на акциите. Издателят е оставен на свобода с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Коледна честитка от Пеевски и Борисов, изпратена чрез главния прокурор

"От постановлението на прокуратурата не разбрах, а и следователят не можа да ми обясни с какво съм помогнал на бившия финансов министър Симеон Дянков, нито какво конкретно съм извършил по сделката за борсова приватизация на ЕВН. Всъщност по тази сделка аз нищо не съм извършил", коментира Прокоприев.

В съобщението на прокуратурата също няма подробности за това как точно се смята, че той е извършил престъпление. От държавното обвинение казват само, че разследването по делото продължава.

"В същността си "обвинението" е клевета, която приравнява прокуратурата до обикновен инструмент за репресия на опонентите на корупционното статукво в страната, подобен на кафявите медийни бухалки. Оценявам цялата ситуация като коледна честитка от депутата от ДПС Делян Пеевски и премиера в оставка Бойко Борисов, изпратена ми чрез главния прокурор Сотир Цацаров. Смятам, че мотивите защо се прави този фарс два месеца преди предстоящите избори са доста прозрачни и напълно политически", допълни издателят в позицията си.

Досега от прокуратурата са обяснили само, че поръчката за продажбата на акциите е била манипулируема, тъй като е проведена при затворен аукцион от Софийската фондова борса, чийто сървър не бил защитен. Освен това договорената продажна цена била в нарушение на приета от Министерския съвет Стратегия за приватизация на енергоразпределителните дружества. Тя е приета през 2003 година и регламентира минималните цени, на които да бъдат продавани дялове, собственост на държавата.

Делото досега

Всичко започва със сигнала на бившето ръководство на Комисията за финансов надзор до прокуратурата, подаден през 2013 година. В сигнала се твърди, че държавният бюджет вероятно е бил ощетен с над 87 млн. лева при сделката по продажбата миноритарния държавен дял от 33% в "ЕВН Електроразпределение" и "ЕВН Електроснабдяване". По това време шефът на КФН Стоян Мавродиев вече водеше война с Иво Прокопиев, провокирана предимно от публикации в изданията на "Икономедия" като тази, че Мавродиев е подписал пълномощни за офшорни дружества, през които са изпрани пари от наркотрафик на Евелин Банев-Брендо.

Към днешна дата прокуратурата смята, че щетите за държавата са четири пъти по-малки – около 20 млн.лв.

Самата продажба на дяловете се случи на 21 декември 2011 година. Тя бе реализира на свободния пазар през Българската фондово борса. Държавата получи за пакетите над 90 млн. лв, което надвишаваше с 18% минималната очаквана цена. Тогава от БФБ коментираха, че продажбата е била голям успех за държавата.

Прокуратурата предприе обходни маневри към Прокопиев. На 18 май миналата година за сделката първо бе обвинен изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев. Според държавното обвинение той е извършил престъплението "злоупотреба с доверие". Информацията за обвинението бе публикувана от близкия до Делян Пеевски вестник "Труд".

Сега медиите на Делян Пеевски обясняват, че проблемът в сделката е, че "Булброкърс" едновременно е консултирала държавата и ЕВН за продажбата на акциите. "Булброкърс" обаче твърди, че е консултирала само държавата по тази сделка. По делото има и други смущаващи обстоятелства. Самата сделка е извършена от Агенцията по приватизация, а отношение имат още Централният депозитар и Българската фондова борса.

Обвинения срещу представители на Агенцията по приватизация обаче няма. Прокуратурата преследва Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев. Дянков е обвинен, че парите от сделката не са внесени в Сребърния фонд, което се случвало и в други случаи, например някои от постъпленията от държавните концесии. До момента не е ясно за какво точно са обвинени Трайков и Прокопиев.

Също като издателя на "Икономедия", Трайчо Трайков смята, че действията на държавното обвинение са политически мотивирани. Той се закани да съди прокуратурата и обясни действията ѝ с исканията си радикална съдебна реформа. Трайков бе кандидат за президент на Реформаторския блок.

"Булброкърс" също обяви, че прокуратурата замесва компанията във "видимо политически активности"

Според дружеството използваният при сделката метод на закрит аукцион "е най-справедливият и състезателен метод, тъй като пазарът сам определя стойността на акциите". От "Булброкърс" добавят и, че "меко казано некоректно е да се сравняват цените за мажоритарен и миноритарен пакет акции, особено цените между 2004 г. и 2011 г. – в средата на най-тежката финансова криза и при тотална липса на инвеститори".

"Въпреки това тази конкретна сделка беше оценена като огромен успех, защото заявките за покупка надхвърлиха със 130% предлаганите акции, постигнатата цена беше с 1/3 над минималната допустима цена одобрена от АПСК, а получената сума беше почти 100 млн. лв."

От дружеството недоумяват как така прокуратурата открива престъпления само в една от "трите абсолютно идентични процедури за продажбата на миноритарните пакети в електроразпределителните дружества". Освен държавния дял в ЕВН през борсата бяха изтъргувани и притежаваните от тогавашното Министерство на икономиката и енергетиката 33-проценти пакета в ЧЕЗ и "Енерго-Про".

Споделяне

Още по темата

Още от България