По тъмно събориха паметника на незнайния турски войн в Славяново

По тъмно събориха паметника на незнайния турски войн в Славяново

Паметникът на незнайния турски войн в село Славяново на братята Али и Юзеир Юзеирови бе "мистериозно" разрушен късно в сряда вечерта. Въпросът кой точно е разпоредил премахването му все още не е изяснен.

От пирамидата с полумесец и кръст отгоре е останала само купчина камъни. Жителите на селото, включително и кметът, не са разбрали за събарянето и първоначално не знаели кой го е извършил.

Все пак има свидетели, според които паметникът, издигнат в частен имот на Юзеирови, е бил съборен от фадрома, която била придружена от полицейски автомобили.

Впоследствие излезе информация, че премахването на паметника е станало по заповед на районната прокуратура в Попово. Нейният ръководител Стефан Христов обаче съобщи пред БНР, че паметникът е разрушен по заповед на кмета на Община Попово Людмил Веселинов. Кметът пък наредил изпълнението на заповедта на районното полицейско управление.

От друга страна окръжният прокурор на Търговище Драгомир Сяров съобщи в началото на седмицата, че има издадена заповед за събаряне от районната дирекция за строителен контрол, но 14-дневният срок за обжалване изтича в петък.

"В Славяново има незаконни постройки и прокуратурата, и органите на реда са взели необходимите мерки и се надявам повече по тези незаконни неща да не се говори", отсече премиерът Бойко Борисов пред БНТ в коментар на случилото се.

Той допълни, че в случая държавата си е на мястото и за подобни постройки има ред, който трябва да се спазва. Министър председателят на се опасява от нагнетяване на етническо напрежение в Славяново заради събарянето на паметника. 

Депутатът от ДПС Четин Казак коментира от своя страна, че държавата дава много лош пример на гражданите, като извършва действия в разрез със закона във връзка със събарянето на паметника.

"Не може без да спазва законите държавата да пристъпва към събаряне на един обект, дори и да е незаконен”, посочи Казак. Според него подобни действия биха могли да се класифицират като "самоуправство на държавата”.

Друг депутат от движението Лютви Местан пък посочи пред бТВ, че трябва да се изясни дали събарянето на паметника е по разпореждане на централните власти в София и дали държавата е действала законосъобразно.

Али Юзеиров пък заяви, че не знае кой стои зад събарянето на паметника, но ако наистина го е направила държавата, ще си търси правата. "В момента държавата показа колко е толерантна към хората, които живеят мирно и спокойно в цялата страна. Доколкото чух от изявлението на премиера, държавата си е свършила работата, това означава, че държавата е съборила паметника. Ако наистина това го е направила държавата, в частна собственост, аз ще си търся правата", заяви Юзеиров.

Братята Юзеирови привлякоха внимание, след като издигнаха паметник на незнайния турския войн в село Славяново и учредиха Български червен полумесец. Преди дни те обявиха създаването на Мюсюлман-демократичен съюз, който премиера Бойко Борисов обяви за противоконституционен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?