По-тежък воден режим в Перник и 4.7 млн. лв. за решаване на кризата

По-тежък воден режим в Перник и 4.7 млн. лв. за решаване на кризата

Нов воден режим влиза в сила в Перник от сряда. Вместо два пъти на ден по 5 часа вода в града ще има само веднъж за 8 часа. Целта е да се избегнат многобройните аварии по остарялата ВиК мрежа, съобщи общинският пресцентър.

Междувременно Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщи, че се отпускат над 4.7 млн. лв. за предприемането на спешни аварийни мерки за решаване на кризисната ситуация.

"Въпросът е да направим правилните разчети, колкото и да са болезнени, за да имаме вода в онези зимни месеци, в които притокът към яз. "Студена" се очаква да бъде изключително нисък", каза кметът на Перник Станислав Владимиров пред Нова телевизия.

Водният обем в язовир "Студена" продължава да спада и във вторник е 4 134 000 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м.

Режимът на водата в община в Перник беше въведен на 18 ноември.

Новият режим

Централна част на Перник, кметство "Изток" и селата Големо Бучино, Люлин и Дивотино ще имат вода по осем часа в денонощие - от 14 до 22 часа.

Чешмите в селата Кладница, Драгичево, Рударци и селището "Делта хил" ще текат сутрин от 6 часа до 21 часа вечер.

Домовете в ниската част на пернишкия квартал "Църква" ще имат вода ежедневно от 5 до 12 часа, а във високата част - от 17 до 22 часа.

Квартал "Кало" в Рударци ще бъде захранван с вода от 8 до 20 часа.

Пернишките квартали "Ралица", "Могиличе" и "Калкас" ще се радват на вода в домовете си от 5 до 13 часа.

Водоподаването за жителите на град Батановци, блоковете в кв. "Бела вода" и селата Богданов дол, Черна гора, Ярджиловци и Лесковец ще бъде в интервала от 14 до 22 часа.

Държавата отпуска 4.7 млн. лв.

Регионалното министерство обяви, че осигурява над 2 млн. лв. от бюджета си за изпълнение на част от първите спешни мерки за подобряване на водоснабдяването в Перник.

Финансирането е извън предвидените 2.7 млн. лв., които в сряда Министерският съвет ще отпусне за подмяна на утаителите в пречиствателната станция за питейни води, се казва в съобщение на МРРБ.

Още в сряда по споразумение с областната администрация ще бъде подменена спирателната арматура в началото на главен клон от водопроводната мрежа за кв. "Изток" след отклонението му за промишлената зона в града.

От бюджета на министерството са осигурени и 1 881 640 лв., с които ще се изгради временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово – с. Боснек – яз. "Студена". Средствата ще бъдат предоставени на община Перник.

В предложението ѝ се предвижда изграждане на бетонен дънен праг за водовземане и разполагане на утаител и уредба за изпускане на задържани дънни наноси.

Чрез премостването, което е съобразено с трасето на пътя Боснек – Чуйпетлово, река Струма ще се захранва с допълнителни водни количества.

С тези средства ще бъдат финансирани доставката на материали и изграждането, проектиране, комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционните проекти, осъществяване на строителен и авторски надзор.

В настоящата кризисна ситуация МРРБ ще финансира и мерки от аварийния план на инж. Атанас Русев. Те включват дейности за захранване на язовир "Студена" от алтернативни или вече съществуващи водоизточници.

Споделяне

Още по темата

Още от България