По-тежка присъда за Писториус иска прокуратурата на Южна Африка

Оскар Писториус. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата на Южна Африка ще обжалва присъдата срещу параолимпийския шампион Оскар Писториус, който в началото на юли 2016 г. бе осъден на шест години затвор заради убийството на приятелката му Реева Стеенкамп навръх Свети Валентин през 2013 г., предаде Ройтерс, цитирайки заявление на прокуратурата.

Според прокуратурата присъдата на Писториус е "шокиращо снизходителна" и "непропорционална на извършеното от него престъпление", което може да наруши репутацията на съдебната система.

Писториус, който твърди, че е убил приятелката си погрешка, вземайки я за крадец и застрелвайки я през вратата на тоалетната, бе осъден на пет години затвор през октомври 2014 г. за непреднамерено убийство. Атлетът без крака обаче излезе от затвора след излежаването на една година от присъдата си и бе поставен под домашен арест.

През февруари 2015 г. Върховния апелативен съд удовлетвори прокурорски протест и постанови, че Писториус трябва да бъде признат за виновен за умишлено убийство, за което присъдата е 15 години затвор.

След новото дело в съд в Претория Писториус получи шест години затвор и веднага от залата бе отведен за излежаване на още пет години към вече изтърпяното наказание. Съдията Токозиле Масипа тогава обясни, че смекчаващите обстоятелства като нуждата на Писториус от рехабилитация и разкаянието му за извършеното деяние, както и невъзможността му да издаде предупредителен изстрел надделяват. Тя каза още, че присъдата трябва да е справедлива както за семейството на убитата манекенка Реева Стеекамп, така и за Писториус.

Семейството на жертвата заяви единствено, че винаги е подкрепяло прокуратурата в случая на Писториус и допълва, че тяхната енергия е фокусирана върху основаването на благотворителна фондация на името на дъщеря им.

Атлетът с ампутирани като бебе крака е длъжен да излежи поне половината от присъденото му сега наказание, преди да поиска условно предсрочно освобождаване от затвора.

Шесткратният параолимпийски златен носител сътвори история, ставайки първият спринтьор с протези, който се включи на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., участвайки в щафетата 4х4 с отбора на Южна Африка.

Споделяне

Още от Общество

Какво очаквате да свърши служебното правителство?