По традиция комунизмът скара депутатите

По традиция комунизмът скара депутатите

Темата с бившия комунистически режим за пореден път предизвика познатата от всяка година размяна на реплики между десни и леви в Народното събрание. Във вторник, по време на извънредното пленарно заседание депутатите отбелязаха вчерашния Ден за почит към паметта на жертвите на комунистическия режим.

"Народният съд изби учени, военни, депутати, министри, царски съветници и други", напомни депутатът от Реформаторския блок Димитър Шишков. Той напомни мачкането на инакомислещите, червения терор след 9 септември, лагерите в Белене, Скравена и други. Попита и кой е виновен за избиването на интелигенцията, какъв е точният брой на жертвите, как точно са действали така наречените освободители.

Трябва да почетем всички невинни жертви независимо по кое правителство са дадени - монархическо, републиканско или комунистическо, заяви и Георги Кючуков от АБВ. И добави, че тези хора са загубили живота си заради идеите. Той припомни жертвите на Народния съд, на Деветоюнския преврат.

Тази реплика пък предизвика реакцията на заместник-председателя на БСП Янаки Стоилов, който заключи, че "не всички жертви са невинни".

Според него четенето на историята не може да е извинение за днешната действителност. Ще трябва да бъдат издигнати два монумента – единият – паметник на глупостта, а другият– паметник на подлостта и на предателството, коментира още Стоилов.

По думите му опитите днешните проблеми на България да бъдат обяснявани главно с това, което е станало предишните десетилетия или в изминалите години, звучат като самооправдание от всеки, който иска да намери в тях главното обяснение. Стоилов заяви, че опитите на една противоречива дясна формация да намери легитимация, постоянно занимавайки се с историята, показва неспособността да се отговори на днешните проблеми.

"Да, имало е жертви, но тук трябва да кажем, че не всички жертви са невинни, защото, когато вие говорите за антифашистката съпротива от 1941 година до 1944 година, не трябва да пропускате, че този период започва още през двадесетте години и когато се говори за народния дом на насилието, трябва да се има предвид, че този дом, който е конфискуван от тези, които са го изградили със собствените средства, после е бил мястото, където мнозина от тях са били измъчвани, бити и убивани", каза още Стоилов.

Според него поставянето на тези въпроси са опит за създаване на нови биографии от хора, които не са показвали завидна съпричастност и желание да се противопоставят на несправедливостите или репресиите, а някои от тях удобно са пребивавали под крилото на своите близки и семейства, които тогава много повече са държали да се изтъкват като съпричастни към съпротивата на българския народ срещу фашизма.

Станислав Анастасов от ДПС заяви, че трябва "да помним, да почитаме и да не ставаме жертва на старите капани от миналото, но и да не попадаме в новите". За нас почитта и признателността не са просто въпрос на политическо самоопределяне, още по-малко въпрос на ограничаване, напротив за ДПС това е въпрос на национално самосъзнание и е важна част от политическата и гражданска памет. Вярваме, че именно тази памет определя бъдещото поведение на българската нация и е ред за демократичността и нормалността въобще, добави той. 

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?