По-висока експортна субсидия за повече пилешко отпуска фонд “Земеделие”

По-висока експортна субсидия за повече пилешко отпуска фонд “Земеделие”

По-големи количества пилешко месо за износ ще бъдат финансирани с по-висока експортна субсидия през тази година като компенсация на птицепроизводителите, затруднени да реализират стоката се на вътрешния пазар. Това съобщиха в сряда от Държавен фонд “Земеделие”, което прие условията и реда за разпределянето на 1,5 млн. лв. за подпомагане на износа на земеделски продукти.

Половин милион лева са предвидени за субсидиране на 1000 т пилешко месо за износ, като сумата на помощта е увеличена от 400 на 500 лв. за тон птича стока за експорт.  Ще се подпомага обаче само износ, който не е предназначен за страните-членки на Европейския съюз.

550 тона птичи яйца подлежат на експортно субсидиране при определена ставка от 400 лв. за тон. Общият предвиден ресурс е 220 хил. лв.

С 250 лв./т ще се субсидира износът на 530 тона бяло саламурено сирене от овче и краве мляко за всички страни, с изключение на страните от ЕС и страните от Северна Америка, Латинска Америка, Австралия и някои страни от Азия (Бангладеш, Бруней, Бирма, Камбоджа, Китай, Хонг Конг, Индия, Индонезия, Япония, Корея, Лаос, Малайзия, Пакистан, Папуа нова Гвинея, Филипини, Сингапур, Шри Ланка, Тайван, Тайланд, Виетнам). По тази експортна линия са предвидени 132 500 лв.

250 тона кашкавал от овче и краве мляко ще може да се експортира със субсидията на ДФ “Земеделие”, като ресурсът е 87 500 лв., или 350 лв. на тон. Направленията за експорт са същите като за сиренето.

Увеличени са и количествата агнешко за износ, които ще се финансират. От 650 т през миналата сега ще се субсидират 800 тона със 700 лв. за тон. Предвидените средства са 560 000 лв. Направленията за износ на агнешкото месо са всички страни, с изключение на страните-членки на ЕС, страни от Югоизточна Азия (Бруней, Бирма, Камбоджа, Индонезия, Лаос, Малайзия, Папуа Нова Гвинея, Филипини, Сингапур, Тайланд, Виетнам), както и на Австралия, Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай, Саудитска Арабия, Обединени Арабски емирства, Иран, Оман, Бахрейн, Кувейт, Турция, Ливан. За Йордания е допустимо експортно субсидиране, но до 500 тона, уточняват от ДФ “Земеделие”.

Подаването на документи за кандидатстване за експортно субсидиране ще може да става след разглеждането и окончателното приемане на предложените експортни стоки, ставки и направления от Министерски съвет, уточниха от фонда.

Споделяне

Още от Бизнес