По-високата такса за лекар остава, “за да не се създава напрежение“

След покачването на минималната заплата от 1 май напрежението отпреди това затихна и смятам, че в този момент не е необходимо да се създава изрично напрежение. С този мотив на зам.-здравния министър Минчо Вичев кабинетът е решил в сряда да остави таксата за преглед при лекар 2.90 лева и да не я намалява на 2.70 лева, става ясно от стенограмата от правителственото заседание.

Потребителската такса беше едно от плащанията, чийто размер трябваше да се отвърже от размера на минималната заплата, но необходимите промени бяха предприети твърде късно, което доведе до увеличението на таксата през май, когато минималната заплата беше повишена от 270 лева на 290 лева. Тогава здравният министър Десислава Атанасова обяви, че ще предложи връщането на по-ниския размер на таксата и успокояваше, че пациентите ще плащат новата по-висока такса само няколко месеца, докато се приемат нормативните промени.

Намеренията ѝ да върне по-ниската такса обаче срещнаха силно недоволство от страна на общопрактикуващите лекари и вероятно именно това напрежение е искал да потуши кабинетът със запазването на таксата от 2.90 лева.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?