Здравната каса предлага

По-високи глоби за по-малко видове нарушения на болниците

По-високи глоби за по-малко видове нарушения на болниците

Значително да се увеличи размерът на санкциите на болниците за констатирани нарушения, които обаче ще се налагат за по-малко видове нередности. Това предвижда предложение на управителя на Националната здравно-осигурителна каса Глинка Комитов до здравния министър Петър Москов за допълнителни промени в Закона за лечебните заведения, съобщиха от НЗОК в петък.

Идеята е вече да се санкционират парично само нарушения, свързани с отчитане и искане за плащане на неизвършена всъщност медицинска дейност или такава, което е била извършена ненужно, тъй като не е имало индикации, че се е налагало да бъде направена. Глобите ще останат и за медицинска дейност, застрашаваща живота и здравето на пациентите.

Предложението е в същото време размерът на санкциите да бъде значително увеличен, но от Националната здравно-осигурителна каса не съобщават конкретни суми за вид нарушение.

Според сега действащия закон глобите са между 300 и 20 хил. лв. според вида на нарушението.

От Здравната каса предлагат и промени, свързани със статута на служителите в Централното управление (ЦУ) на НЗОК и районните здравно-осигурителни каси, за да могат те да извършват по-ефективен контрол върху лечебните заведения и изразходването на парите от здравните вноски.

В момента 86% от работещите в ЦУ на НЗОК са в служебни правоотношения. Според касата те трябва да минат на трудови правоотношения, за да се възстанови обществения характер на институцията, но от съобщението не става ясно как точно ще се постигне това и какъв ще е ефектът. Никой не отговаряше и на стационарните телефони на пресцентъра на Здравната каса след 16.30 часа, за да обясни по-подробно предлаганите корекции от Комитов.

Споделяне

Още от България