По-високи със 7% цени иска "Булгаргаз" от април

По-високи със 7% цени иска "Булгаргаз" от април

Повишаване на цената на природния газ с близо 7 процента през второто тримесечие на 2018 г. изчисли газовият доставчик "Булгаргаз" в петък. Дружеството прави прогноза за тарифите си месец преди да внесе крайното си заявление за цената през следващото тримесечие за одобрение в Комисията за енергийно и водно регулиране.

Според изчисленията на държавния снабдител от 1 април 2018 г. природният газ за вътрешния пазар трябва да струва 377.29 лв. за 1000 куб. м или 35,69 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Спрямо сега действащата тарифа увеличението е с 24.64 лв. за 100 куб. м или 6.,99 %. При цената на суровината като енергия, а не като количества, поскъпването е с 2.30 лв./MВтч или 6.89%.

Дружеството посочва, че прогнозирането повишение на тарифата е заради очакваните по-високи доставни цени на природния газ, внасян от руската "Газпром".

Окончателното предложение на “Булгаргаз“ ЕАД за утвърждаване цената на природния газ за следващия период ще бъде внесено в регулатора на 9 март, каквито са нормативните изисквания.

Газовата стойност се повиши от 1 януари 2018 г. с 2.75 на сто, което беше съвсем малко под поисканото от "Булгаргаз" увеличение с 2.83 процента. Преди това през октомври 2017 г. цената намаля със 7.29 на сто.

Предстои да се види какво ще внесе в крайна сметка газовото дружество и какво ще одобри регулаторът. Ако промяната е с повече от 5 процента, комисията е длъжна да промени и цените за топлинна и електрическа енергия на топлофикационните дружества, които още няма да са приключили отоплителния сезон.

В последните години практиката на Комисията за енергийно и водно регулиране е не променя с над 5 процента цената на природния газ през зимата, за да не се налага определяне и на нови цени на тока и парното.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?