По-високи заплати на медсестрите в бюджетната сфера

Предвижда се заплатите на медицинските сестри, работещи в лечебните заведения на бюджетна издръжка, да се повишат с 15-20%, каза в петък пред журналисти здравният министър проф. Радослав Гайдарски.

Увеличението се отнася единствено до медсестрите от домовете за медико-социални грижи за деца, спешните центрове и тези за трансфузионна хематология, както и от психодиспансерите. Там обаче работят малка част от сестрите у нас. Въпреки че те обслужват особено тежки случаи, заплатите им са около 180 лева.

Повечето сестри са концентрирани в големите болници, където заплатите са сравнително по-високи от тези в лечебните заведения на бюджетна издръжка, но все пак си остават ниски. Поради тази причина много медицински сестри напускат страната.

Внесеното в Министерски съвет предложение на Гайдарски предвижда повишението да е стане със задна дата от първи януари.

Заплатата от 180 лева, която тези сестри получават в момента са обидно ниски и има вариант всички те да си потърсят работа в други страни. Това от своя страна ще създаде голям проблем с недостиг на кадри в българското здравеопазване, призна ресорният министър.

Изказването му идва ден след като няколко хиляди медици от цялата страна протестираха срещу кризата в здравеопазването. Едно от исканията на лекарите бе Гайдарски да се извини на съсловието заради обидни квалификации.

Във връзка с това настояване здравният министър отговори: "Никога не съм обиждал българските лекари, за да им се извинявам". Той обясни, че се е запознал с декларацията на протестиращите и че по някои от исканията екипът му отдавна работи.

 Гайдарски за пореден път подчерта, че хаос в здравеопазването няма. Според него Българският лекарски съюз не си е свършил работата по договарянето за 2007 година и сега има неоснователни претенции.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?