По-високи заплати само във финансово стабилни болници и от 1 януари 2013-та

По-високи заплати само във финансово стабилни болници и от 1 януари 2013-та

Работодатели и синдикатите са постигнали споразумение за подписване на новия Колективен трудов договор (КТД) в системата на здравеопазването, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК) в сряда. Това е станало на среща късно снощи при министъра на здравеопазването Десислава Атанасова.

Участниците в срещата са приели становището на БСК и са решили, че увеличение на възнагражденията в системата на здравеопазването ще има само в здравни заведения, предварително доказали стабилно финансово състояние и липса на задължения.

Изпълнителният председател на БСК Божидар Данев е припомнил по време на срещата, че съгласно българското и международното законодателство в сферата на трудово-правните отношения, страни по КТД могат да бъдат само работодатели и синдикати, а представителите на държавата не могат да бъдат страни по него. Конвенции на Международната организация на труда (МОТ) не допускат намеса на държавата в колективното трудово договаряне.

Участниците в срещата са приели проектът на КТД да бъде преработен и синхронизиран с правилата на МОТ и да бъде в сила не от 1 юли, както се предвиждаше по-рано, а от 1 януари 2013 г.. Официалното му подписване ще бъде през следващата седмица.

Обещаното и широко рекламирано в началото на месеца повишаванена минималните заплати в здравеопазването от 1 юли се провали, след като на самото подписване на колективния трудов договор на 10 юли се оказа, че работодателите и синдикатите не са се разбрали напълно. В последния моментработодателите внесоха нов текст, според койтоувеличението на заплатите ще е при гарантиране на финансовата стабилност на лечебните заведения.

Стартовите минимални заплати на лекарите трябваше да се вдигнат от 580 лева на 700 лева, а на сестрите и лаборантите от 440 лева на 540 лева. Заплащането за час нощен труд трябваше да се увеличи от 50 стотинки на 1 лев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?