По-високите чиновнически заплати ще струват 16.5 млн. лв. месечно

Увеличението ще засегне 33 600 служители

По-високите чиновнически заплати ще струват 16.5 млн. лв. месечно

Обявеното преди ден увеличение с 30 процента на заплатите в 28 държавни администрации от септември 2020 г. ще струва на бюджета 16.5 млн. лв. месечно, заявиха от Министерството на финансите в отговор на запитване от Mediapool за разчетите на повишението, които не бяха обявени преди ден.

Намерението на правителството, което е в процедура на обществено обсъждане, ще засегне 33 600 служители на държавната администрацията, допълниха от ведомството.

По данни на НСИ заетите в централната изпълнителна власт са близо 98 хиляди.

Обявеното увеличение на заплатите ще засегне социални и здравни работници, митничари, данъчни, автомобилни, туристически, строителни и екоинспектори, пазачи в затворите, както и работещи в агенциите по сортоизпитването, опазване на културното наследство, института по арбитраж и в други – общо 28 администрации.

Вдигането на заплатите е обявено като антикризисна мярка и оправдано с това, че тези хора са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, работят на "първа линия" с клиенти или осъществяват контрол и имат пряк контакт с други лица.

Посочва се също така и, че става  въпрос за служители, чиито основни заплати са по-ниски в сравнение с други институции и това ги демотивира, а сега те щели да повишат мотивацията си да работят във въпросните институции, с пряко отношение към последствията от епидемичната криза.

Така до края на 2020 г. за заплати на чиновници ще се дадат допълнително 66 млн. лв., а годишно новите разходи са 198 млн. лв.

Тази социална мярка е поредното обявено от правителството отпускане на пари с мотив справяне с кризата.

Кабинетът, чиято оставка се иска от протестиращи вече 27-и ден, и наскоро претърпя ремонт, развърза широко кесията след смяната на Владислав Горанов, който бе против харченето на бюджетни средства за социални мерки.

Споделяне

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?