По-високите летищни такси са отложени за септември

По-високите летищни такси са отложени за септември

Новите по-високи такси за аеронавигационно обслужване на самолетите в зоната на българските летища се отлага за 1 септември, съобщиха авиопревозвачите. Преди седмица правителството одобри нови такси, които трябва да се плащат на РВД, за да ръководи дейността в зоната на аеропортовете. Те трябваше да влязат в сила от 1 март. Въпреки че в документа беше записано, че таксите са съгласувани с авиокомпаниите, още на следващата седмица превозвачите поискаха отлагане на по-високите такси след приключване на активния летен сезон.

Според източници на Mediapool, директорът на РВД Емануил Радев е заблудил представителите на ведомството, че документът е бил съгласуван с авиокомпаниите и ще понесе финансова санкция затова.

Проблемът на авиокомпаниите е, че те вече са сключили договори с туроператорите за превоз и по-високите такси за аеронавигационното обслужване няма как да се отразят в туристическите пакети.

Таксата за обслужване на въздухоплавателни средства с максимално излетно тегло над 10 тона се вдигна от 505,90 евро на 758,85 евро.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?