По-високият акциз на бездимните цигари бил лобистки само за бюджета

Няма пропаст – Цветанов говорил с Борисов още в 7.15 сутринта

По-високият акциз на бездимните цигари бил лобистки само за бюджета

Идеята за повишаване на акциза на бездимните цигари не обслужвала тютюневите компании, а интересните на държавата.

Това стана ясно от думите на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в събота пред бТВ.

„Лобистки ли са тези поправки, когато всъщност искаш да повишиш един акциз, да намалиш печалбата на една частна компания, но да влязат повече приходи в държавата? Ако говорим за лобизъм за републиканския бюджет, да, действително ние лобираме да има повече приходи в бюджета”, коментира той.

Законпроектът стана повод лидерът на БСП Корнелия Нинова да заяви, че пропастта в отношенията между премиера Бойко Борисов и Цветанов ставала все по-видима. Причина за изказването бе, че след като Борисов нареди оттеглянето на предложението, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ решиха все пак да го подкрепят, но с лека редакция.

„100% действително е несериозно, нереалистично и смятам, че беше прекалено силно като действие и стъпка”, призна депутатът, с уточнението, че акцизът ще е не повече от 50-60%.

Цветанов категорично отрече да има неразбирателство с премиера: „Като доказателство за това, че няма никакви проблеми, сутринта в 7.15 часа заедно с премиера обсъждахме това, което се случва в момента и което предстои да се случи, и в 8.30 часа му беше първата среща с премиера на Сърбия.”

По думите му „БСП трябва да бъдат спокойни, тандемът Борисов, Цветанов и ГЕРБ са най-голямата парламентарна група, най-голямата партия, и ще продължат да бъдат такива, защото винаги работим, за да защитим обществения национален интерес“.

„БСП вече не е тази партия, която беше преди година или две. В момента има негодувание в парламентарната група, има блокиране на всяко едно различно мнение. Жельо Бойчев напуска, за да прави бизнес, което означава, че средата в България е добра, което противоречи на казаното от Корнелия Нинова и нейния екип, че средата у нас не е добра за бизнес”, продължи да разсъждава Цветанов.

По повод отношенията на ГЕРБ с коалиционните им партньори от „Обединени патриоти“, той заяви, че нямали непреодолими различия и в момента в цяла Европа имало различно напрежение във всяко правителство. „ХДС и ХСС, които традиционно винаги са били като един здрав юмрук, имаха ключови различия, които обаче успяха да изгладят”, добави бившият вътрешен министър.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Защо главният прокурор размахва пръст на политици?