Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

По-зелена София и по-достъпна Витоша - обещанията на кандидат-кметове

22 коментара
Опазването на Борисовата градина е сред обещанията, които дават всички основни кандидати за кмет на София. Сн. Mediapool

Нови паркове, ремонт и облагородяване на съществуващите опазване и възстановяване на градинки и паркове, по-достъпна Витоша и защита на Борисовата градина от застрояване. Обещанията за по-зелена София присъстват в програмите на основните кандидати за кмет на София.

В поредица публикации Mediapool сравнява платформите на Йорданка Фандъкова (ГЕРБ/СДС), Мая Манолова (независим кандидат, подкрепен от БСП и други леви и десни формации), Борислав Игнатов ("Демократична България") и Борис Бонев ("Спаси София"). Кандидатите на ВМРО Ангел Джамбазки и на "Атака" Волен Сидеров към момента нямат публикувани програми, които да бъдат сравнени с платформите на опонентите им.

Общото между програмитена другите четирима кандидати е, че адресират основните проблеми на града като презастрояването, опазването на зелените площи, замърсяването на въздуха, опазването на чистотата, изразходването на публичните финанси, дигитализацията на местната власт.

Паркове и градинки

Повече озеленяване, зелени пояси около града, запазване и облагородяване на междублоковите пространства присъстват като обещания в програмите и на четиримата основни кандидати за кмет на София.

В програмата си Йорданка Фандъкова обещава изграждането на 8 нови парка. За някои от тях като Въртопо и Източен парк се говори от години. Другите са в новите квартали, в които публични пространства като цяло липсват - "Манастирски ливади", "ВЕЦ Симеоново", "Кръстова вада". В тази група обещания е и изграждането на три т. нар. линейни паркове. Идейният проект за един от тях - покрай трамвайното трасе при пл. "Македония", беше представен преди месеци. Идеята за зелено околовръстно по старите жп линии в града също е от години. Третият такъв проект е от "Надлез надежда" до Северния парк. Тези линейни зелени пространства трябва да включват вело и пешеходни алеи.

Фандъкова обещава засаждането на 1 млн. дървета в града и около него. Част от тях трябва да формират зелен пояс около столицата, другите са в т. нар. нова гора на София край Суходол, както и по улиците на града. Записано е и приемането на подробен устройствен план на Борисовата градина, който забранява строителството върху продадените имоти в парка и дава възможност да се възстановят знакови обекти като къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър - нещо, което Фандъкова не успя да свърши в последния си мандат. "Продължаваме възстановяването на значими места в градината и правим втора обществена тоалетна (2020 г.)", пише в програмата.


Зелените площи в София освен застрашени от застрояване, често се и унищожават от паркирани коли. Сн. Mediapool

Програма за озеленяване на София, засаждането на 5000 нови дървета по улиците и на зелен пояс около града предлага и кандидатът на "Демократична България" Борислав Игнатов. В програмата му е заложено опазването на съществуващите от строежи отхапване на територии от тях чрез устройствените планове, както и благоустрояването на съществуващите паркове, така че да са безопасни и по-привлекателни за хората. Арх. Игнатов освен това предвижда 200 нови чешми и 50 нови обществени тоалетни за първите 2 години от мандата.

Мая Манолова е записала възстановяването на зелените клинове от Витоша към града като част от 11 парка, които смята да направи, ако стане кмет. "Ще възстановим къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина, в съществуващите параметри, с възможност за достъп на всички столичани", пише още във визията на бившия омбудсман. Тя обещава общината да подкрепи възстановяването на басейна, без да се казва как.


Къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина от години стои затворена и се руши. Сн. Mediapool

Предлага се промяна на Общия устройствен план, с която да се увеличи зелената система на града и в парковете се върнат територии, които в момента са предвидени за застрояване. Заложено и отчуждаване на имоти, отредени за зелени площи, а липсата на такива мерки досега е една от критиките към Фандъкова.

Манолова обещава проверки на реституциите в паркове и градини; изграждането на повече фонтани и водни площи в града и програма за обновяване и реконструкция на междублоковите пространства.

От "Демократична България" предлагат още стратегия за мащабно засаждане на дървета и създаване и прилагане на стандарти за улично и градско озеленяване. И в програмата на Игнатов, и в тези на Фандъкова и на Манолова, е включено създаването на картотека на дърветата и тяхното състояние, както и опазване на зелените клинове от Витоша. Същото обещание присъства и в плана на "Спаси София". В него също е записано опазването на големите паркове, в които има частни имоти, както и изграждане на парковете Въртопо и Източен, запазване на зелените площи в кварталите, ефективна забрана за паркиране в тях и възстановяване на градинките. Според "План за София" трябва да се направят и ремонти на съществуващите паркове.


Ремонтът на Западния в парк се проточи повече от предвиденото. Извиненията са лошо време и проблеми с проекта. Сн. Mediapool

Борислав Игнатов предлага и стимули за изграждането на зелени покриви на обществени сгради, както и на вертикално озеленяване, което обаче да не е за сметка на процента зелени площи при одобряването на проектите за строителство.

По-достъпна Витоша

Затрудненият достъп до Витоша е проблем от години. Лифтовете, водещи към планината са частни. В момента работи само Симеоновският. Княжевската линия тъне в разруха от години, а от известно време спря работа и Драгалевският лифт. Съоръженията са собственост на дружеството "Витоша ски", свързвано с председателя на федерацията по ски и съсобственик на Първа инвестиционна банка Цеко Минев. През май италианецът Ерих Гумерер, който е съосновател на една от големите компании за производство на оръдия за изкуствен сняг, се заяви и като краен притежател на "Витоша ски".

Дружеството твърди, че не може да подмени остарелите лифтове на Витоша, тай като законови текстове и планът за управление на парка пречели за това. Тази теза се поддържаше и от представители на досегашното управление на общината. Сега обаче кметът Фандъкова обещава да се справи с проблема при това за две години.


Седалковите лифтове от Княжево и Драгалевци към Витоша не работят. Сн. БГНЕС

Възстановяването на неработещия от години Княжевски лифт, както и на другите съоръжения в парк "Витоша" обещават също и Мая Манолова, и Борис Бонев и Борислав Игнатов. Всички те заявяват, че това ще се случи в съществуващите трасета на съоръженията. Офертата на Фандъкова включва и буферен паркинг до началната станция на Княжевския лифт, както и срок за възстановяването на съоръжението със или без съдействието на собственика "Витоша ски" до 2021 г.

Фандъкова предвижда изграждането на обща станция на Симеоновския лифт и метрото при Околовръстния път - също проект, за който се говори от години. Той е споменат и в програмите на другите кандидати.

Всички кандидати обещават подобряване на градския транспорт до планината, включително с пускането на нови линии.

Мая Манолова е записала в платформата си, че в планината ще се движат автобуси всеки ден, както и че ще има точен график от "Витоша ски" за възстановяването и обновяването на лифтовете. Според нея ако това не стане, може да се създаде общо дружество между държавата и общината за възстановяването на инфраструктурата или да се издаде разпореждане за премахване на Княжевския и Драгалевския лифт и "съвместно с държавата като собственик на земята намиране на инвеститор или чрез публично-частно партньорство за изграждането им наново в настоящия обхват".

Мая Манолова предлага и изграждането на паркинги в подножието на планината, за да се ограничи ползването на автомобили в парка.

В програмата на Фандъкова се обещава да бъде ограничено ползването на автомобили в планината (без конкретен механизъм), заедно с изграждането на буферни паркинги и подобряване на градския транспорт.

В платформата на Борислав Игнатов е записано, че трасетата на въжените линии ще се ограничат до съществуващите горски просеки, за да се избегнат нови сечи на гора. Освен това се предлага автобусните линии до Алеко и Златните мостове да са част от редовните маршрути на градския транспорт и да не се движат само в почивните дни. Влизането с коли в парка пък ще се ограничава след запълване на капацитета на паркингите на територията му.


Развитието на ски училищата за деца на Витоша е част от платформите на почти всички основни кандидати за кмет. Сн. БГНЕС

От "Спаси София" смятат, че след възстановяването му Княжевският лифт трябва да стане част от градския транспорт - да се управлява от общинско транспортно дружество, а билетите за него да са част от тарифите за публичния транспорт. Дългосрочната цел е всички лифтове на Витоша да са част от градските линии и да станат отново общинска собственост.

От организацията също искат да се ограничи влизането с коли в парка и смятат да го постигнат с въвеждането на такса за спиране на паркингите на негова територия. Паркирането там ще е по-скъпо от това в града, а спирането извън определените за това места ще се санкционира. Като алтернатива на личните автомобили се предлага съществуващите линии до парка да са по-редовни и да бъдат допълнени от нови маршрути.

И ГЕРБ, и "Демократична България" предлагат възстановяване на хижите на Витоша, както и поддържане на алеите и маршрутите.

Според "Спаси София" ски и сноуборд зоните в планината трябва да бъдат дадени на концесия. И кандидатът им Борис Бонев, и Йорданка Фандъкова залагат също на ски училищата за деца.

ПРОБЛЯСЪЦИ

Фандъкова - международен конкурс за обновяване на Зоологическата градина.

Борислав Игнатов - наемането към общинските структури на инструктори по активности в планината, които да провеждат начално обучение за децата от общинските образователни институции.

Борис Бонев - обособяване на места с гледка към София от Витоша; изграждане с публично-частно партньорство на спа къмпинг в района на Локорско, Войняговци или Панчарево.

Мая Манолова - изграждане на огради около парковете на места, които се считат за рискови като Западен парк и Северен парк.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #22
 2. Калико Джо
  #21

  Ако за Витоша бяха похарчени толкоз пари колкото за ремонтите на Графа, щеше сега да е съвсем различна ситуацията но там няма далавера. А иначе вече два мандата кметицата ни все я оправя тази планина и все си е същия Батак.

 3. andrei
  #20

  Не да се ограничи, а трябва да се СПРЕ поне в събота и неделя качването на автомобили по Витоша, трябва да се СПРЕ карането и парирането на автомобили по витошките ливади. Качете си е вижте има ли тишина и чист въздух на Витока? Трябва КУРАЖ да се ограничат по принцип селяндурите с мръсни автомобили в София. Такава смелост и кураж не виждам у кандидагите, а Игнатов изобщо не ми е симпатичен, а глупостите му за кенефи и чешми въобще не ме интересуват.Прочетете вдясно статията за азотния двуокис.Германците вземат наистина мерки, в България нищо не се прави.

 4. Bлaдo
  #19

  неизбежно е да говорят еднакво.... - кампания е , "жътва" е... НО!!! само на Игнатов му личи, че това, дето го говори, го и разбира... ;-))

 5. mnogo grozen
  #18

  Пожелавам успех на бъдещия кмет, който ще направи Витоша по-достъпна. Само че първо ще трябва да се пребори с едни псевдозелени оргагизацийки, които от години саботират развитието на Витоша.

 6. Коментарът е изтрит в 15:18 на 3 декември 2021 от автора.
  #17
 7. Лизи Гугуткова
  #16

  Кадиев и разни други ,както и„…Джамбазка ще дърпа гласове от БСП, не от "Демократична България". Профилът на демократичния десен избирател не предвещава залитане в популистки, националистически и ксенофобски посоки при неудовлетвореност от наличните собствени кандидати…“

 8. т€еритория на Мики Маус
  #15

  Задава се чудесен живот в София! Това поне обещават в програмите си основните кандидати за кмет на столицата. -ФБ -медияпул

 9. join_alex
  #14

  Много издиша теорията: на Витоша не се прави нищо заради останалите зимни курорти. Проблемите започват с нежелание на Общината да си свърши работата, минават през администранивни пречки и остарели виждания пред инвеститорите и приключват с изпозлзването на Витоша за реклама покрай изборите. Кога друг път сте чули Мая Маналова например да говори за планината с такъв жар

 10. [email protected]
  #13
  Отговор на коментар #7

  Че ГЕРБ или Фандъкова е продала Витоша ски,на Ц.Минев???Я малко се заровете в тези бумаги и почетете повече,а и спрете да четете лъжи и внушения от измислени сайтове!А и доста хора разправят как един "зелен" е съсипал Витоша!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.