Победа на Топалов във втората партия от мача на претендентите

Победа на Топалов във втората партия от мача на претендентите

Веселин Топалов спечели с черните фигури втората партия от финалния мач на претендентите за световната титла по шахмат.

Принуден да се защитава в тежка позиция, съперникът му Гата Камски от САЩ загуби на 32-ия ход по цайтнот, след като не успя в отреденото му по регламент време от 2 часа да направи нужните 40 хода.

В дебюта Камски с белите избра "Испанска партия", в която Топалов предложи нестандартен вариант и принуди съперника си да изразходва твърде много време. До деветия ход Камски бе мислил цели 100 минути, а Топалов – само 1.

Както самият Топалов призна след края на партията, той можеше доста по-рано да избере пряк път към победата, но го пропусна.

"Допуснах някои грешки по време на партията, но съм доволен, че спечелих. Разбрах, че на 17-ия ход съм пропуснал възможност за по-бърза победа. Но просто не видях един вариант, което е нормално", каза Топалов.

Така или иначе, притиснат и от липсата на време, Камски не намери най-точните продължения и, когато двучасовата му контрола изтече, той вече беше в безнадеждна позиция.

"Борбата продължава, нищо не е загубено. На няколко пъти допуснах груби грешки и затова се стигна до загубата", каза Камски.

Така резултатът от мача стана 1.5 на 0.5 за Топалов. Утре е почивен ден, а третата партия ще се играе в петък от 15.00 часа.

Мачът е от осем партии, а победителят ще се срещне до края на годината със сегашния световен шампион индиеца Вишванатан Ананд.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?