Победа за БСП бил провалът на сценария “предсрочни избори”

Победа за БСП бил провалът на сценария “предсрочни избори”

Въпреки критичния тон на мнозина социалисти, пленумът на БСП за анализ на изборните резултати мина без сътресения, без подадени или поискани оставки и като цяло се затвърди оценката, че партията се е представила успешно, въпреки че на втори пореден вот през тази година сдава на ГЕРБ позициите си на първа политическа сила. Социалисти твърдят, че истинският анализ ще стане видим на конгреса на БСП в началото на следващата година, когато може да се очаква и по-сериозна вътрешнопартийна битка.

Най-безпощадна към доволството от изборната победа бе “обичайната заподозряна” Татяна Дончева, която призова БСП да не се самозалъгва.

Ако не предприеме сериозни промени в политиката и в кабинета, на следващите парламентарни избори БСП “ще стигне канавката”, предупреди тя. Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев отхвърли подобни твърдения като “крайни”, защото с изборния си резултат партията не е допуснала да се осъществи сценария “за разклащане лодката и предизвикване на предсрочни избори”.

“Гледаме се в огледалото и се убеждаваме, че сме най-хубави”

Не приемам зададения от шефа на Националния предизборен щаб Евгений Узунов “мажорен тон за нашата победа”, защото това е като “да се гледаме в огледалото сутрин и да се убеждаваме, че сме най-хубави”, каза в началото на изказването си Дончева. Според нея резултатите говорят, че влиянието на БСП “рязко намалява”, драстично спада и броят на твърдите ѝ гласоподаватели, той като партията не отговаря на техните очаквания.

Причина за незадоволителния резултат, посочен и от други участници в пленума е, че на много места БСП участва с по няколко общински листи и кандидат-кметове.

“Защо се пришиваме към победителите?”, попита Дончева, визирайки поредната подкрепа на левицата за варненския кмет Кирил Йорданов, който бе “припознат” като свой и от доста други партии. Като грешка Дончева посочи и работата на централното ръководство с хасковската организация, която “направо заличаваме”.

Сепарирането започна на предишните избори, а на тези се оказа масово, което е доказателство за разпад. Според Дончева, ако ръководството иска да овладее този процес, трябва да направи партията привлекателна за членовете и симпатизантите ѝ, както и да се влее “млада, свежа струя” от личности. Значителна част от електората ни са над 75 години и гласуват за БСП, защото “имат сантимент”, каза Дончева.

Ако не се вземат мерки, “ще си отидем всички вкупом”, допълни депутатът. Според нея са нужни оздравителни промени в политиката, както и в правителството, за да може БСП да предизвика “уважение и доверие”.

“Без резки движения и движейки се с 20 км. в час, ще спрем до канавката и ще чакаме следващите парламентарни избори. И ще регистрираме един резултат, подобен на досегашните десни. Тогава не знам кого ще топли това”, допълни Татяна Дончева.

Лидерът на вътрешнопартийната опозиция Янаки Стоилов също констатира тежки загуби в отделни райони. Според него БСП става “второстепенна партия”. Той посочи намалялото влияние на партията в сравнение с местните избори през 2003 г. и парламентарните през 2005 г. Той перефразира думи на Наполеон като каза, че след още една такава изборна победа, партията може и вече да я няма.

Според Стоилов БСП страда от дефицит на лява политика. Той прогнозира нова вълна социални протести в началото на следващата година и настоя, че политическата и финансовата стабилност са толкова важни, колкото социалната. Депутатът каза, че въвеждането на плоския данък от 10% е удар срещу хората с ниски доходи, а в държавния бюджет за 2008 г. липсват структурни промени в разходната част. Той предложи да се въведе необлагаем минимум, който да е в размер на минималната работна заплата.

Станишев: Да не се самолинчуваме

Премиерът изтъкна, че най-важно за него и партията е запазването на стабилността - икономическа, политическа и социална. Не бих приел по никакъв начин този приоритет да бъде оспорван под въздействието на емоции или желание да изглеждаме по-леви, да спечелим краткотрайни дивиденти и после гражданите да платят цената за експеримента, заяви той.

Преди него шефът на предизборния център Евгений Узунов каза, че повдигането на въпроса за предсрочни избори, което се прави от партия ГЕРБ на Бойко Борисов, “е по-скоро политическо говорене и опит за дестабилизация”.

Станишев повтори, че има “достатъчно индикации за използването на социалните недоволства за поддържане на постоянно напрежение в обществото заради собствени политически интереси и срещу интересите на голямото мнозинство от българските граждани”.

По повод чутите критики той призова: “Дайте да не се самолинчуваме, когато нямаме основание за това. При тези резултати друга партия би ходила наперено като петел”. В същото време посочи, че БСП не бива да се самозалъгва, че нещата са им "в кърпа вързани" до края на мандата и за следващите парламентарни избори, тай като по абсолютен брой гласове БСП е първостепенна политическа сила, но не и първа.

Той определи като успех това, че БСП не е допуснала да се осъществи сценария “за разклащане лодката и предизвикване на предсрочни избори”. Този резултат не бе постигнат от нашите опоненти и това само по себе си е успех, поясни премиерът.

“Нашето партийно самомнение, понякога високомерие, много често ни върши злини. На някои места загубихме с чест, на някои - поради вътрешни битки и демотивация, защото ако се борим помежду си, как ще спечелим срещу силни кандидати”, запита Станишев в дух на самокритика.

По думите му на много места резултатите на другите партии и кандидати, дори тези на ГЕРБ, са резултат от поведението на БСП.

Станишев предупреди социалистите, събрани в най-голямата зала 1 на НДК, която не беше пълна и наполовина, че ще е много вредно в навечерието на следващия конгрес на партията да има междуличностни битки.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?