Победа за ХДС на Меркел на ключови провинциални избори в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел печелят регионалните избори в провинция Саар с убедителна преднина пред социалдемократите според прогнозните резултати от екзитпол на телевизия Цет Де Еф, предаде ДПА в неделя.

ХДС печели 40 процента от гласовете срещу 30 процента за СДП, попарвайки надеждите на социалдемократите, че ще успеят да запазят позитивната инерция, спечелена откакто Мартин Шулц пое лидерския пост в партията. След дългогодишно отстъпление рейтингът на СДП се повиши с около 10 процентни пункта в проучванията на обществените нагласи след като Шулц обяви, че ще се бори за поста на Меркел на федералните избори на 24 септември.

Цет Де Еф прогнозира, че "Алтернатива за Германия" ще спечели 6 процента от вота, което означава, че Саар ще стане 11-ата германска провинция, в която партията е преодоляла 5-процентната бариера, необходима за парламентарно представителство.

Екзитпол за телевизия А Ер Де също сочи 6 процента за "Алтернатива за Германия".

Зелените и Свободните демократ обаче не са успели да преминат 5-процентния праг, за да влязат отново в регионалния парламент, показват прогнозните резултати на Цет Де Еф.

Според прогнозните резултати, цитирани от А Ер Де и Ройтерс, ХДС на Меркел печелят 41 процента от гласовете и са укрепили позициите си на най-голяма парламентарна сила в Саар - тласък за канцлера Меркел в битката ѝ за четвърти мандат. На предишните избори през 2012 г. в Саар християндемократите спечелиха 35,2 процента. Социалдемократите печелят 29,5 процента - по-малко в сравнение с 30,6 процента през 2012 г.

Саар сега се управлява от голяма коалиция - ХДС и СДП. Резултатите означават, че ХДС няма достатъчно подкрепа, за да управлява сам. Социалдемократите и Левите, които печелят 13 процента според А Ер Де, също не разполагат с достатъчно гласове, за да сформират лява коалиция в щатското законодателно събрание, отбелязва Ройтерс.

Гласуването в Саар поставя началото на поредица от избори тази година в Германия, чиято кулминация ще бъдат националните избори на 24 септември.

Избирателите в Шлезвиг-Холщайн - най-северната провинция в страната - трябва да гласуват на 7 май, а неотдавна ГСДП излезе там пред управляващия ХДС с шест пункта.

В същото време се смята, че в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, където има избори на 14 май, ХДС едва ли ще измести отдавнашния премиер от ГСДП Ханелоре Крафт.

Изглежда, че възходът на ГСДП изтласква към периферията дясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), чиято изборна подкрепа се увеличи на фона на тревогата от пристигането на стотици хиляди мигранти в страната през 2015 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа