Победа за "жълтите жилетки": Макрон замрази по-високия акциз за горивата

Първи присъди за протестиращите, стотици са задържани

Победа за "жълтите жилетки":  Макрон замрази по-високия акциз за горивата

Френският премиер Едуар Филип обяви 6-месечен мораториум върху повишението на екоданъците за горивата, след като през последните седмици протестите срещу тези планове на френското правителство предизвикаха остри сблъсъци, съпътствани от прояви на насилие, в цялата страна, съобщиха световните агенции.

Филип посочи, че планираното повишение ще бъде отменено за 6 месеца от 1 януари.

Премиерът допълни, че няма данък, за който да си заслужава страната да бъде застрашена.

Такъв гняв, трябва да си глух или сляп да не го видиш или чуеш, каза Филип, цитирано от Ройтерс.

"Французите, които облякоха жълтите жилетки, искат данъците да спаднат и работата им да се заплаща. Това искаме и ние. Ако не съм успял да го обясня, ако управляващото мнозинство не е успяло да убеди французите, тогава нещо трябва да се промени", заяви Филип.

Протестите в Париж в събота бяха белязани от много прояви на насилие, като щети бяха нанесени на Триумфалната арка и по булевард "Шан-з-Елизе". Над 100 души бяха ранени във френската столица, а 412 бяха арестувани през уикенда.

Демонстрациите струват на икономиката милиони евро.

Протестите на "жълтите жилетки", които започнаха на 17 ноември, са главно срещу екоданъците върху дизела които според Макрон са необходими в борбата срещу климатичните промени и за защита на околната среда.

Оттогава обаче демонстрациите разшириха обхвата си и вече са като цяло срещу Макрон, като мнозина критикуват президента за мерки, които според тях, са в полза на най-богатите членове на френското общество.

Правителството планираше по-рано от 1 януари 2019 година цената на бензина да се повиши с 3 евроцента, а на дизеловото гориво - с 6.5 евроцента. Един от компонентите на по-високите цени е въвежданият от правителството екологичен данък за отделяните газове с парников ефект.

Отмяната на увеличаването на акциза бе едно от основните искания на лидерите на "жълтите жилетки“, заедно с по-висока минимална заплата и връщането на данък "богатство“ за печелещите повече, който бе отменен миналата година.

По време на протестите загинаха четирима души, а десетки бяха задържани. 

Първи присъди 

Двама демонстранти бяха осъдени във вторник на три месеца затвор, след като са били задържани по време на протест на "жълтите жилетки" в град Пюи ан Веле, при който е била подпалена сградата на местната префектура.

Единият бе осъден на 12 месеца затвор, от които 9 условно, а другият на 6 месеца затвор, от които три условно.

Общо 12 души са били задържани и поставени под стража за участие в сблъсъци и вандалски прояви в събота вечерта в префектурата на департамента От Лоар.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер осъди актовете на насилие срещу полицията по време на протестите срещу повишаването на данъците върху горивата във Франция. Той бе изслушан в Националното събрание на Франция.

"Става дума за метежници с неморални и финансови подбуди, които се възползваха от хаоса, за да чупят и да крадат от магазините. Това са различни категории. В центъра на насилието не бяха крайнодесни или крайнолеви активисти, а радикализирани "жълти жилетки", които в рамките на съботния ден станаха крайно агресивни", каза министърът.

Задържани са общо над 200 души и повечето от тях ще бъдат съдени за вандализъм.

Макрон предвижда сериозни мерки

Протестите на "жълтите жилетки" срещу повишаването на данъците върху горивата са най-голямото предизвикателство до момента пред правителството на президента Еманюел Макрон, отбеляза Франс прес. 

Изправен пред движението на "жълтите жилетки", президентът на Франция Еманюел Макрон предвижда сериозни мерки, пише френският вестник "Фигаро".

Изданието отбелязва, че е започнало съдбоносното броене на дните до следващия протест на "жълтите жилетки" в събота. Властите се опасяват, че и този път ще се стигне до сблъсъци след погромите през уикенда в столицата Париж и проявите на насилие в провинцията, пише "Фигаро".

С цел да намали напрежението преди идната събота Еманюел Макрон свика вчера вечерта извънредно заседание на правителството, на което присъстваха премиерът Едуар Филип и няколко министри.

След проведеното заседание от Елисейския дворец съобщиха, че по време на срещата президентът е обсъдил с премиера и министрите какъв отговор да бъде даден на протестите, пише вестник "Монд". На заседанието бе взето и решение за преговори с представители на "жълтите жилетки", които обаче отказаха да се срещнат с Едуар Филип от страх за сигурността си.

Премиерът Филип проведе вчера и консултации с представители на основните политически партии, припомня изданието.

"Монд" отбелязва, че въпреки че е изпратил Едуар Филип на фронтовата линия на кризата, Еманюел Макрон също предприема действия за решаването и и е отложил предвиденото си за утре и вдругиден посещение в Сърбия, а също така и планираните си за днес следобед срещи с представители на местната власт.

Протестите на "жълтите жилетки" нанесоха щети на паметници в Париж, на магазини и на президентството на Макрон, пише вестник "Вашингтон пост".

Това, което започна преди три седмици в провинцията като протест срещу наложения данък върху дизела, се превърна в национален бунт срещу президента Еманюел Макрон, пише американското издание.
Еманюел Макрон има нужда да възстанови връзката си с народа, пише британският вестник "Гардиън".

Френският президент трябва да намери начин да се справи едновременно с климатичните изменения и с гнева на хората по улиците, отбелязва британското издание.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?