Победата на Байдън в Мичиган бе официално потвърдена

Джо Байдън

Победата на кандидата за президент на Демократическата партия на САЩ Джо Байдън в ключовия щат Мичиган бе потвърдена официално от щатската комисия по преброяване на резултатите. Това е пореден удар за кандидата на Републиканската партия Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Байдън има преднина пред Тръмп от 155 000 гласа в Мичиган и си осигурява подкрепата на 16 електори.

Същевременно стана ясно, че щатът Джорджия ще започне повторно преброяване на гласовете от изборите днес в 9 ч. местно време и това ще приключи в полунощ на 2 декември, предаде Ройтерс.

Новото преброяване ще е по искане на предизборния щаб на Тръмп. Съгласно законодателството на щата повторно преброяване може да бъде поискано, ако преднината на единия пред другия кандидат е по-малко от 0,5 процента. В случая преднината на Байдън е 0,26 процента.

До повторното преброяване се стигна, след като резултатите от първото преброяване бяха сертифицирани и Байдън бе обявен за победител.

Същевременно предизборният екип на Тръмп поиска от федерален апелативен съд да спре процеса по обявяване официално на Джо Байдън за победител в спорния щат Пенсилвания, предаде Ройтерс.

Байдън получи с 81 000 гласа повече от Тръмп в щата и всичките му 20 електори. Според екипа на Тръмп е имало нарушения при преброяването на бюлетините, подадени по пощата, като става дума за потенциално десетки хиляди сгрешени бюлетини по пощата, които са били преброени, за да се гарантира победата на Байдън.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?