Победата на отслабената Меркел

Сн. ЕПА/БГНЕС

ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел губят драматично, свободните демократи отново са представени в парламента, а десните популисти стават трета политическа сила в страната. Тези парламентарни избори разбъркаха енергично политическата колода в Германия, пише Дойче Веле.

Най-голямата изненада на вечерта поднесе неизвестният избирател. Тойотново наказа социолозите. Експертите, които измерват политическите нагласи, даваха на Ангела Меркел близо 40% от гласовете, но се получи най-слабият резултат за консерваторите от 1949 г. насам. На този фон първата реакция на канцлерката след обявяването на данните от екзиптола прозвуча дори малко арогантно - тя заяви, че "без нас не може да бъде съставено правителство."

Социалдемократите - в опозиция

Консерваторите губят гласове в две посоки: от тях преливат гласове най-вече към свободните демократи и към десните популисти. В същото време ХДС/ХСС не успяват да мобилизират нови млади избиратели.

Огромен принос за слабия резултат на консерваторите има катастрофалният резултат на ХСС в Бавария, който губи повече от 10% от гласовете, които партията успя да вземе на изборите преди 4 години. А тежкото поражение за социалдемократите отне на канцлерката Ангела Меркел една от възможностите за коалиционно управление - ГСДП обяви, че няма да участва отново в широка коалиция.

Тройна коалиция

Чисто аритметически остава възможна само тройната коалиция между ХДС/ХСС, СвДП и Зелените. На федерално ниво такова управление ще бъде премиера. Още отсега е ясно, че преговорите за съставяне на такова правителство ще бъдат много трудни. Свободните демократи и Зелените от доста време насам не мелят брашно заедно. Може би трябва да се проучи опитът на тройната коалиция в същите цветове, която от юни управлява в провинция Шлезвиг-Холщайн.

За първи път от над 60 години в Бундестага ще бъдат представени 6 партии. Двете големи сред тях - консерваторите и социалдемократите - губят драматично места, докато останалите четири могат да се чувстват победители, защото всички те увеличават резултата си. И най-много - "Алтернатива за Германия" (АзГ), която с над 13% от гласовете става дори трета политическа сила в Бундестага.

С двуцифрен резултат в парламента - след 4-годишно отсъствие - се връщат и свободните демократи. Левицата взема около 9% от гласовете и постига поставената цел, а Зелените дори я надхвърлят - вземат малко повече, отколкото очакваха. Но подкрепата и при трите по-малки партии е значително по-слаба отколкото при "Алтернатива за Германия".

Недоволство от широката коалиция 

Досегашните управляващи загубиха сумарно почти 14% от гласовете си. При избирателна активност от около 75% - с 4 на сто повече от тази на изборите през 2013 г. - това означава много сериозно предупреждение от страна на избирателите. Времената, когато двете големи партии в центъра направляваха еднолично политическите съдбини на страната, са минало.

Големите коалиции съдействат за укрепването на политическата периферия. Успехът на "Алтернатива за Германия" го потвърждава. Ако през 1987 г. ХДС/ХСС и ГСДП са имали общо 81% от гласовете, то на тези избори през 2017 г. делът им е спаднал на 54%.

Шамарът, който избирателите зашлевиха на управляващата коалиция, показва, че въпреки добре функциониращата икономика и ниската безработица хората са недоволни от състоянието на останалите сфери, в т.ч. бежанската и пенсионната политика.

Предизвикателството "Алтернатива за Германия"

След като влезе в почти всички провинциални парламенти, сега "Алтернатива за Германия" ще бъде представена също и във федералния парламент. В източните германски провинции тази партия дори се радва на цели 22% подкрепа и е втора политическа сила там. А сред мъжете-избиратели в източната част на страната "Алтернатива за Германия" дори е номер едно.

На федерално ниво тази партия се качва от нула директно на третото място. Шейсет процента от нейните избиратели признават, че са дали гласа си за десните популисти в знак на  протест срещу другите партии. Твърдите избиратели на "Алтернатива за Германия" са незначително малцинство. А техниятводещ кандидат Александър Гауланд вече обяви, че целта им е да бутнат правителството на Ангела Меркел.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа