Победата на Путин ознаменувана с арести на опозиционни лидери

Руски опозиционни лидери, сред които водачът на Левия фронт Сергей Удалцов и Алексей Навални - блогър и борец срещу корупцията, съобщиха във вторник сутринта, че са освободени. Те бяха задържани снощи по време на демонстрация в Москва срещу победата на премиера Владимир Путин в президентските избори. Всички задържани при протестите в столицата са пуснати на свобода. Според полицията, става дума за около 250 души. Още толкова са задържани по време на протести в Санкт Петербург.

Арестите станаха в края на разрешения от властите двучасов митинг на Пушкинския площад, където според различни данни е имало над 20 хиляди човека.

Агенция Интерфакс съобщи, че на 6 март вечерта полицията е започнала да задържа хора, които се събирали на Пушкинския площад.

Арестувани са 20 човека, които се опитвали да проведат несъгласувана протестна акция. В сайта на полицията се казва, че органите на реда са "пресекли провокация",

Събралите се са носили символи на опозицията и бели лентички – отличителният знак на движението "За честни избори". Те са скандирали антиправителствени лозунги и са се опитвали да проникнат през загражденията на площада.

От полицията са заявили, че смятат да пуснат задържаните след провеждане на беседа с тях. Към 20.45 ч. московско време на площада почти не са останали полицаи и журналисти.

Десет човека са задържани във вторник вечерта на Исакиевския площад в Санкт-Петербург, където е бил планиран опозиционен митинг. В протестната акция трябвало да се включат коло 50 човека, "които стоят, мълчат и не скандират никакви лозунги", предаде БлатИнфо.


По-рано бе съобщено, че опозиционерите, задържани в понеделник вечерта, са обвинени главно като участници в неразрешена проява, а Иля Яшин от ръководството на опозиционното движение "Солидарност" и още неколцина - в неподчинение на полицията, предаде Лента.ру.

Според руски медии, Навални и Удалцов може да бъдат наказани с глоба до 2 хил. рубли (близо 51 евро) като нарушители на реда за организиране на масови прояви, а Яшин рискува до 15 дни затвор, посочва АФП.

Навални, Удалцов иЯшин наред с още 2000 души отказаха да си тръгнат след края на митинга и тогава се намесиха силите за борба с безредиците.

Сред задържаните на Лубянския площад руски медии споменават журналистите Андрей Стенин от РИА Новости и Павел Никулин от вестник "Московские новости". Четирима участници в акцията на Пушкинския площад потърсиха медицинска помощ. Била е счупена ръката на Альона Попова, помощник на депутат от опозицията в Държавната дума.

Задържането на опозиционери бе осъдено от американския посланик в Москва Майкъл Макфол, който заяви, че е тревожно да се види арест на мирни демонстранти на Пушкинския площад. "Свободата на събрания и свободата на словото са универсални ценности", коментира още посланикът в Twitter.

Сергей Удалцов каза, че в момента, в който са дошли частите за борба с безредиците, на площада вече не е имало митинг и хората са си стояли мирно. Полицията предприе сила съвършено неоснователно, коментира той пред Интерфакс. Според него е необходимо опозицията да засили натиска над властта, за да постигне целите си.

Яшин и Навални бяха задържани от полицията и в началото на декември, след протестните акции срещу фалшифицирането на парламентарните избори. Тогава бяха осъдени на 15 денонощия административен арест.

Делата срещу опозиционните активисти тогава бяха гледани от съдия Олга Боровкова, която неотдавна смени фамилията си на Затомская. Както съобщават руските медии, тя ще произнесе решенията по административните поизводства и за сегашните случаи на задържани на Пушкинския площад.

Опозицията реши да се откаже от митингите в Москва, планирани за 8 и 9 март, поради спорове със столичното кметство за мястото на проявите, съобщи Сергей Удалцов за Интерфакс.

Организаторите на протестите ще насочат усилия изцяло към дейността, свързана с предстоящото и заявено вече пред градската управа шествие с митинг на 10 март, каза той.

След три месеца на опозиционни протести, които протичаха мирно, сегашната намеса на полицията е ясен сигнал, че Путин губи търпение и ще се разправи с протестиращите, ако прекрачат линията, отбелязва Ройтерс по повод събитията в руската столица.

В същото време полицията действа максимално сдържано, включително и при товаренето на демонстрантите във ванове, което означава, че Путин е решен да не дава основания на критиците си да го представят като диктатор, готов да потисне всяко предизвикателство срещу властта си.

"Употребата на сила и задържането на опозиционни политици можеше да бъде избегнато", коментира неуспелият кандидат-президент Михаил Прохоров в Twitter късно през нощта в понеделник.

"Това беше мирен протест. Аз съм разгневен от употребата на сила срещу хора, които са дошли да изразят своите възгледи. Днешните събития на Пушкинския площад прекъснаха традицията на последните мирни протести в страната", написа Прохоров.

"Надявах се режимът да покаже повече великодушие след победата", коментира тв водещата Ксения Собчак.

Според разкази на свидетели, като цяло полицаите са се опитвали да не нараняват хората, протестиращи на Пушкинския площад. Според репортери по-тежка тактика е използвана спрямо демонстриращите на площад "Лубянка" срещу сградата на Федералната служба за сигурност, наследничка на КГБ.

Маниерът е ясен: Путин ще позволи няколко изолирани протеста, чието място и време на провеждане е съгласувано с властите, смятат наблюдатели. Освен това може да предприеме някакви жестове на помирение към опозицията, както стана в понеделник, когато Кремъл разпореди да се извърши проверка по 32 обвинителни актове с произнесени осъдителни присъди, включително тази на Михаил Ходорковски.

Путин, който е бивш агент на КГБ, обаче ще направи всичко необходимо, за да предотврати по-радикални протести след завръщането си в Кремъл за трети президентски мандат, след като изкара един премиерски.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?