Победата на Янукович би била от полза за "Газпром" и други руски компании в Украйна

Победата на Янукович би била от полза за "Газпром" и други руски компании в Украйна
Победата на Виктор Янукович на президентските избори в Украйна ще бъде от полза на "Газпром", "Лукойл", "Евраз груп" и други руски компании, които имат "значителни интереси" в страната, според анализ на "УниКредит груп", цитиран от агенция Блумбърг.

"Очакваме президентските избори в Украйна да окажат значително влияние на руските пазари", пише в понеделник Владимир Осаковски, шеф на стратегическия отдел на "УниКредит".

Янукович, който преди шест години бе пометен от Оранжевата революция в страната, обяви, че печели на проведения в неделя балотаж срещу министър-председателя Юлия Тимошенко с обещанието да изведе Украйна от кризата. Първоначално бе обявено, че проруският кандидат Янукович води с четири-пет процента пред Тимошенко, но при 95% от преброените бюлетини избирателната комисия съобщи в понеделник, че преднината му се е стопила до 2.2 процента.

Янукович обещава да намали данъците, да изведе страната от рецесията и да подобри отношенията с Русия и ЕС.

Новината за победата на Янукович доведе до спад на украинските държавни облигации до най-ниското им равнище от месец насам.

"Победа на смятания за проруски кандидат би била позитивна за "Газпром", който може да спечели от отпадането на политическия компонент в годишните преговори за цените на газа и транзитните тарифи за Европа", посочва "УниКредит".

Победата на Янукович ще е добре дошла и за петролните компании "Лукойл", ТНК- БП, производителя на стомана "Евраз", телевизионната компания "СТС Медия", чиито "планове за експанзия в Украйна най-вероятно ще получат подкрепа".

Тимошенко обвинява Янукович в изборни измами и обеща да оспори резултатите. Според международните наблюдатели обаче изборите са протекли "спокойно".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?