Победителят на изборите в Несебър остава за постоянно в ареста

Победителят на изборите в Несебър остава за постоянно в ареста

Кметът на Несебър Николай Димитров, който спечели изборите на първи тур, остава за постоянно в ареста. Това реши късно в четвъртък апелативният спецсъд. Решението е окончателно.

Димитров е обвинен в участие в организирана престъпна група за купуване на гласове. Заедно с него бяха арестувани още четирима души. Апелативният съд отмени ареста на кандидата за кмет на Свети Влас Атанас Япаджиев и го пусна на свобода без мярка. Други двама обвиняеми – кандидатите за общински съветници Георги Георгиев и Петър Тодоров – остават в ареста. Петият задържан – Константин Лефтеров – излиза на свобода.

Пред съда Димитров заяви, че никога не се е занимавал с купуване на гласове, а работи честно от 12 години. Защитата му твърди, че обвинението за купуване на 400 гласа е абсурдно, тъй като на него му тряват много повече, за да спечели вота. Прокуратурата има свидетел, който твърди, че са му обещани 10 хил. лв., за да осигури толкова гласове.

Димитров, който е кмет на Несебър от 2007 г., бе арестуван няколко дни преди вота. Преди това ЦИК даде разрешение за акцията на прокуратурата. Въпреки задържането му Димитров спечели вота с убедителна преднина. За него гласуваха общо 60% от хората.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?