Победителят на местни избори в американския щат Вирджиния бе обявен с жребий

Победителят на местни избори в американския щат Вирджиния бе обявен с жребий
Победителят на местни избори в щата Вирджиния бе обявен чрез теглене на жребий, съобщиха световните агенции.
 
На 7 ноември във Вирджиния се произведоха избори за Камара на делегатите (долната камара на Общото събрание или Конгреса на Вирджиния). Гласуването в 94-и избирателен окръг не излъчи победител, защото републиканският кандидат Дейвид Янси и съперничката му, демократката Шели Саймъндс, получиха по 11 608 гласа. Вчера местната избирателна комисия пристъпи към теглене на жребий, за да определи финалиста. 
 
Тегленето на жребия в Ричмънд беше излъчвано на живо от телевизионните камери. Имената на двамата кандидати бяха отпечатани на листчета и пъхнати в черни кутийки от фотографски ленти. Кутийките бяха поставени в голяма керамична купа. 
 
После председателят на изборната комисия изтегли една от двете кутийки, в която се оказа името на републиканския кандидат.
 
За първи път от 1971 г. местни избори се решават по този начин в щата Вирджиния.
Вотът имаше решаващо значение, защото позволи на Републиканската партия да запази мнозинство - макар и крехко - от 51 на 49 в Камарата на делегатите.
 
На изборите на 7 ноември демократите успяха да "откраднат" от републиканското мнозинство 15 от общо 100-те места във Вирджиния. Тогава този вот бе изтълкуван като отхвърляне на партията на президента Доналд Тръмп, отбелязва Франс прес.
Споделяне

Още от Свят