Побой предизвика антиромски протест и в Нова Загора

Ученик е със сътресение, след като е нападнато в гръб с метален бокс

Побой предизвика антиромски протест и в Нова Загора

Жители на Нова Загора организират антиромски протест в събота заради нападение над 17-годишен ученик от група роми преди два дни.

Потърпевшото момче е било нападнато в гръб и ударено с метален бокс, вследствие на което е с леко мозъчно сътресение и пукната глава.

Говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Руси Русев съобщи във вторник, че по случая вече е задържан 17-годишен заподозрян, на когото ще бъде повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

"В рамките на една седмица, най-вероятно ще има внесен обвинителен акт в Районния съд в Нова Загора", добави прокурорът, цитиран от "Фокус".

Според информацията на разследващите инцидентът е станал около 23.00 часа в неделя, когато пострадалият ученик е изпращал приятелката си. В района на един от парковете в Нова Загора ги застигнала група младежи от ромски произход, които първо попитали колко е часът, а след това поискали цигара, но момчето и момичето им отговорили, че не пушат. Малко по-късно ученикът е бил нападнат и ударен по главата.

В резултат от инцидента само за един ден около 200 съученици и приятели на пострадалото момче са подкрепили подписка срещу агресията. Очаква се те да се включат и в масов протест през уикенда.

Междувременно стотици жители на Бяла присъстваха на погребението на 18-годишния Алекс Ангелов във вторник. Той почина в събота в русенската болница след 8 дни, прекарани в кома, след като бе пребит пред дискотека заради спор за цигара. Заради трагичния инцидент в града също бяха организирани антиромски протести, подобно на тези в Асеновград от края на юни и началото на юли.

Споделяне

Още от България