Почерпен прокурор предизвикал катастрофа

Зам.-окръжният прокурор на Пловдив Виктор Янков е бил хванат да шофира с 1.39 промила алкохол в кръвта. В събота, преди да бъде спрян от полицейски патрул на РПУ-Карлово, Янков дори е успял да предизвика катастрофа на кръстовището на околовръстното шосе на Карлово и разклона за село Дъбене.

Държавният обвинител не е спазил знак не е спазил знак "Стоп", отнел е предимство и се е блъснал в лек автомобил. Колата на потърпевшите е излязла от пътя и се е ударила челно в телена ограда. Като съвестен гражданин прокурорът Янков продължил пътя си, докато не се натъкнал на полицейската патрулка. Заедно с полицаите се върнал при ударената кола и телената ограда.

В последната една година това е трети прокурорски гаф, предизвикан от употреба на алкохол. Преди две седмици срещу районния прокурор в София Иван Тасков бе повдигнато обвинение за шофиране с 1.48 промила алкохол в кръвта. Максималното наказание за това престъпление е 2 години затвор.

Абсолютният засечен рекордьор в това отношение е прокурорът от Районна прокуратура – Севлиево Милена Михайлова. Тя се е появила на съдебно заседание с 3 промила алкохол в кръвта.

Срещу Виктор Янков е образувано следствено дело, което е изпратено до главния прокурор. Разпитани са и свидетелите на инцидента. Пред своя пряк шеф Янков заявил, че употребил алкохол вечерта преди произшествието.

Освен наказателното производство срещу Янков е задвижена и дисциплинарна процедура за нарушаване на правилата на професионалната етика и накърняване престижа на съдебната власт. В този случай полагаемото наказание е уволнение.

Докато тече разследването, прокурорът е излязъл в отпуск. През 2006 година той е бил повишен в ранг и длъжност от Висшия съдебен съвет за съвестно изпълняване на служебните си задължения.

Споделяне

Още от България