Почетният консул на България в Бурса е арестуван

Почетният консул на България в Бурса е арестуван

Почетният консул на България в Бурса - Хаяти Коркмаз, е бил задържан при операция на турската полиция, съобщиха в четвъртък от българското Министерство на външните работи (МВнР).

От министерството посочват още, че очакват повече информация по случая от турските власти и определят участието на български почетен консул в подобен скандал като недопустимо. 

Статутът на Коркмаз ще бъде преразгледан и отнет в случай, че се докаже негово участие в престъпно деяние, се посочва още в съобщението.

Според информации в електронни медии Хаяти Коркмаз е арестуван за търговия с исторически ценности. От март полицията била по следите на трансферите в региона на Бурса и Ескишехир.

До този момент са задържани близо 40 души, като сред тях са треньорът на отбора по футбол на "Ескишехирспор" Бюлент Уйгун и съпругата му Чизем.

Разследването на турската полиция продължава, очакват се нови разкрития по аферата.

Хаяти Коркмаз е назначен за почетен консул на България в Бурса през 2004 г. Той е бивш депутат в турския парламент от област Бурса (1995-2002). Роден е през 1957 г. в Ардино, но през 1973 г. емигрира с родителите си в Турция.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?