Почина актьорът Венцеслав Кисьов

Венцеслав Кисьов

На 67-годишна възраст след тежко боледуване почина актьорът Венцеслав Кисьов, станал известен през годините от късния социализъм с ролята си на Карл Маркс във филма "Младостта на Маркс".

Кисьов завършва немската езикова гимназия в Бургас, театралната студия към Драматичния театър "Адриана Будевска" в Бургас и през 1971 г. актьорско майсторство в класа на Боян Дановски във ВИТИЗ"Кр. Сарафов". Изиграл е над 100 роли в театъра, киното и телевизията.

Извън ролята си на Маркс, Венцеслав Кисьов играе и във филмите "Мера според мера", "Борис Първи", "Ешелоните на смъртта", "Денят на владетеля", "Защитете дребните животни" и др. Снимал се е в Русия, Германия, Франция, Италия, Полша, Чехия, Мароко и др.

Има издадени четири книги с поезия, есета, разкази и др., сред които поетичните книги "Пространства на мълчанието", "Лист неотронен", "Недосънувана нежност", "Укротени думи", "Будни нощи", "Усмивката на Бога", за театрознанието "Методология на първите стъпки", кратки разкази, есета, публицистика "За началото и края" и др.

Разностранната му дейност се допълва и от актьорския клас във Факултета по изкуства на Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград, на който той е ръководител, както и дейността му в издателство "Захарий Стоянов".

Споделяне

Още от Общество