Почина анализаторът и експерт по сигурността Алекс Алексиев

Алекс Алексиев, сн. БГНЕС

Тази нощ е починал политологът, политически анализатор и експерт по сигурността Алекс Алексиев. Той е син на бележития български писател и карикатурист Райко Алексиев и внук на Никола Алексиев, дългогодишен активист на ВМРО от Солун.

Тъжната вест съобщи Илиян Василев на личната си страница във Фейсбук:

"С тежко сърце и болка споделям, че Алекс ни напусна тази нощ. Искрени съболезнования на Лори, на децата и на роднините.

Много тежка лична загуба - истински приятел, партньор и ментор. Живя изключителен живот и въпреки че бе прокуден от тоталитарния режим, остави сърцето си и душата тук, в Родината.

Много се гордееше с изложбата на баща си - Райко Алексиев - като изпълнен синовен дълг за момче, което никога не е имало баща.

Не зная дали хората разбраха какъв изключителен човек беше Алекс - и като интелект, като морал, като възрожденски дух и като изключителен професионалист. Аз имах тази огромна привилегия, за което съм благодарен на съдбата.

Почивай в мир, Алекс!

България загуби един от най-големите си синове".

През последните години Алекс Алексиев бе председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания, отговорен редактор на "Bulgaria Analytica" и редовен коментатор и анализатор на политическите събития у нас. 

В зората на демокрацията Алексиев бе съветник на премиера Филип Димитров, освен това научен сътрудник в института "Хъдсън", с дългогодишен стаж в американския тинк танк за глобална политика RAND corporation.

През 2014 г. той се опита да влезе в политиката, кандидатирайки се за независим депутат, но не влезе в парламента.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?