Почина авторът на "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет"

Почина авторът на "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет"

Авторът на култовия философски роман от 1970-те години “Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет” и философ Робърт М. Пърсиг почина на 88-годишна възраст, съобщиха световните агенции във вторник.

Смъртта му бе потвърдена от издателя му Питър Хъбард и съпругата му Уенди Кембъл. Той е починал в понеделник в дома си в щата Мейн след "период на влошено здраве".

Повлиялото редица поколения произведение "Дзен" е било отхвърлено от повече от 100 издателя, преди да бъде публикувано през 1974 година. Историята за пътешествие на баща и син с мотоциклет през западните американски щати има доста автобиографични моменти, а също така съдържа препратки към период, в който Пърсиг е бил диагностициран като шизофреник.

Книгата бързо се превръща с бестселър, а Пърсиг коментира, че героят му трябва да решава конфликта между класическите проблеми, създадени от машините като мотоциклета, и романтичните преживявания, породени от пътешествието в страната.

Роден в Минеаполис, Пърсиг притежава изключително висок интелект и се дипломира на 15-годишна възраст. Завършва философия, но започва да пише и да преподава английски език на свободни начала, преди да бъде хоспитализиран, заради психически проблеми, в началото на 1960-те години, припомня Ройтерс.

Философското му мислене и личните му преживявания през тези години, включително пътешествието с мотоциклет с големия му син Кристофър през 1968 г., формират ядрото на историята от романа "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет". Книгата му носи наградата "Гугенхайм", а получените парични средства му позволяват да започне работа върху продължението на "Дзен".

През 1979 г. синът му Крис, който е единият от основните персонажи на "Дзен", загива по време на обир, извършен до Дзен центъра в Сан Франциско. Пърсиг пише за инцидента в послепис към по-късните издания на "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет". Той обяснява, че с втората му съпруга Уенди Кембъл решават да задържат детето, което тя зачева през 1980, защото вярва, че нероденото дете е продължение на жизнения път на сина му. Това дете е дъщеря им Нел.

Писането на продължението на "Дзен" му отнема 17 години. През 1991 г. на бял свят излиза "Лайла: Изследване на морала". Историята разказва за пътешествието на двама измислени герои с лодка по крайбрежието на Източна Америка.

Пърсиг не обича публичните изяви и последните 30 години от живота си прекарва в Саут Беруик, Мейн, заедно със съпругата си Уенди, двете им деца и трима внуци.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?