Почина авторката на "Да убиеш присмехулник"

Харпър Ли

Американската писателка Харпър Ли, която придоби световна слава с романа "Да убиеш присмехулник", е починала на 89-годишна възраст, съобщиха световните медии в петък.

Тъжната новина бе потвърдена от общината на родния ѝ град Монровил, Алабама, където Нели Харпър Ли се появява на бял свят на 28 април 1926 г.

През 1960 г. тя публикува "Да убиеш присмехулник", който печели както критиката, така и читателите и ѝ носи награда "Пулицър" за литература. Досега от романа са продадени над 30 милиона копия в света. Продължението на романа "И страж да спи на пост" бе публикувано през 2015 г.

Любопитното е, че намереният в сейф ръкопис на продължението е писан преди "Да убиеш присмехулник". Писана през 1950-те години, "И страж да бди на пост" е преработена из основи и се превръща в "Да убиш присмехулник", където героите са деца. До есента на 2014 г. писателката смятала ръкописа за изгубен.

Ли бе известна със затворения си характер. След като през 2007 г. претърпява удар, прекарва няколко години в родния си град. Въпреки многобройните молби на журналисти, тя отказва запитвания за интервюта и рядко се появява в общественото пространство.

През 2007 г. Джордж Буш-младши награди писателката с "Президентски медал за свобода", а през 2010 г. на свой ред Барак Обама я отличи с "Националния медал за изкуство" - най-високото държавно признание в САЩ в областта на изкуството.

Споделяне

Още от Общество