Почина “българският“ създател на противозачатъчното хапче

Почина “българският“ създател на противозачатъчното хапче

На 91-годишна възраст след дълго боледуване е починал известният химик от български произход Карл Джераси, съобщава БТА. Джераси е известен с много научни трудове и е създател на противозачатъчното хапче.

Джераси е роден на 29 октомври 1923 г. във Виена. Баща му Самуел Джераси е българин и е бил известен кожен лекар в София. Карл Джераси прекарва част от детските си години в София, като на 5-годишна възраст заминава с майка си във Виена. През 1938 г. се връща в страната, за да избяга от нацистите, заради еврейските си корени.

Карл Джераси учи в Американския колеж в София, а на 16-годишна възраст заминава за САЩ. Там започва да се развива в сферата на химията.

Самият той не харесва прякора "антибебе" на създаденото от него противозачатъчно хапче, нито че е наричан негов баща. Той казва, че хапчето е създадено от цял екип и идеята му е против абортите, а не против бебетата.

Джераси е откривател и на кортизона, хормон изолиран от надбъбречната жлеза. Той намалява локалните възпаления и помага при лечение на ревматични, алергични и асматични състояния.

Специалистът е обявен за една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие от "Лондон Таймс". Той е поставен редом до Шекспир, Нютон, Айнщайн, Коперник и Дарвин.

В България проф. Джераси е член на БАН и носител на почетното звание "Доктор хонорис кауза" на академията. Президентът Петър Стоянов му връчи и орден "Мадарски конник". За последно Джераси беше в България през 2013 г. Тогава получи почетната титла "Доктор хонорис кауза" на Американския университет в Благоевград.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?