Почина бившата първа дама на САЩ Нанси Рейгън

Нанси Рейгън, съпругата на покойния американски президент Роналд Рейгън, почина на 94 години, съобщи Фондацията и библиотеката "Роналд Рейгън".

Роналд Рейгън бе президент за два мандата от 1981 до 1989 г. Някогашната актриса Нанси Рейгън беше една от най-влиятелните първи дами в американската история. Тя бе неотклонно до Роналд Рейгън през кариерата му в Холивуд, през осемте години в Белия дом и опита за убийството му, както и в късните му години, когато той бе покосен от болестта на Алцхаймер. Роналд Рейгън я наричаше галено "Мами", а тя него - "Рони". Бившият американски президент почина през 2004 г. след дълга борба с болестта.

Нанси Рейгън живееше в Лос Анджелис, където почина тази сутрин от сърдечна недостатъчност. Тя ще бъде погребана до съпруга си в президентската библиотека "Роналд Рейгън" в Сими Вали, в Калифорния.

Президентът на САЩ Барак Обама и съпругата му Мишел поднесоха съболезнования за смъртта на бившата първа дама и заявиха, че тя е придала ново съдържание на ролята на първата дама и е оказала силна подкрепа на изследванията на болестта на Алцхаймер.

"Нанси Рейгън навремето написа, че никой не може да се подготви за живота в Белия дом. Разбира се, тя беше права. Но ние започнахме успешно, защото имахме щастието да последваме гордия ѝ пример и нейните топли и щедри съвети", гласи декларация на семейство Обама.

"Нашата бивша първа дама придаде ново съдържание на тази роля в годините ѝ тук. По-късно, в дългото ѝ сбогуване с президента Рейгън, тя стана гласът на милиони семейства, преживяващи изтощителната и болезнена реалност на болестта на Алцхаймер и пое нова роля, като насърчаваше изследванията за лечение, даващо надежда за подобряване и спасяване на човешки живот.

Изказваме искрени съболезнования на децата им Пати, Рон и Майкъл и на внуците им. Благодарни сме за онова, което направи през своя живот Нанси Рейгън, благодарни сме ѝ за напътствията и в молитвите си сме с нея, сега, когато тя обичният ѝ съпруг са отново заедно", се казва в декларацията на американската президентска двойка.

Бившият президент на САЩ Бил Клинтън и съпругата му Хилари Клинтън, която е водещ претендент за президентската кандидатура на демократите, изразиха своята "дълбока скръб" от вестта за смъртта на Нанси Рейгън.

"Нанси беше изключителна жена: изискана първа дама, горда майка и предана съпруга на президента Рейгън - нейния Рони. Силата на характера ѝ беше легендарна, особено когато беше подложена на изпитание от опита за убийство на президента и при битката му с болестта на Алцхаймер. Тя оставя забележително наследство на доброта", заявиха те.
Водещият претендент за президентската номинация на републиканците Доналд Тръмп определи Нанси Рейгън като "съпругата на един наистина велик президент" и "удивителна жена".

Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер заяви, че Нанси Рейгън е била "един от неговите герои".

Бившата първа дама на САЩ Барбара Буш каза, че Нанси Рейгън е била "напълно предана на президента Рейгън", и изказа заедно със съпруга си Джордж Буш своите съболезнования на семейството ѝ.

Бившият президент на САЩ Джими Картър заяви: "Президентът Рейгън отново се събра със своята съпруга . . . но Америка и семейство Рейгън загубиха една милосърдна и силна жена."

Президентската библиотека и музей "Роналд Рейгън" беше затворена след смъртта на Нанси Рейгън, но множество скърбящи хора спираха край главния вход, за да направят снимки, да оставят цветя и да отдадат почит, съобщи Асошиейтед прес.

Знамената на Капитолия снощи бяха спуснати наполовина в знак на почит към бившата първа дама.

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?