Почина бившата съпруга на Нелсън Мандела – Уини

Уини Мандела, сн. ЕПА/БГНЕС
На 81-годишна възраст след дълго заболяване почина бившата съпруга на Нелсън Мандела - Уини Мандела, съобщиха световните агенции.
 
Говорител на клиниката в Йоханесбург, в която се е лекувала Уини Мандела, каза, че заради заболяването ѝ тя е била хоспитализирана на няколко пъти от началото на годината.
 
"Тя си отиде днес следобед, спокойно, заобиколена от семейството си", каза говорителят Виктор Дламини.
 
Уини Мадикизела-Мандела беше една от иконите на борбата срещу апартейда. Тя бе вдъхновителка на борбата срещу апартейда през 27-те години, през които Нелсън Мандела бе в затвора. 
 
Уини Мандела обаче се превърна впоследствие в пораждаща полемика фигура. 
 
Наричана "майка на нацията", тя е обвинена, че е насърчавала насилието по време на борбата срещу сегрегационисткия режим. Самата Мадикизела-Мандела бе задържана на няколко пъти по време на борбата срещу управлението на бялото малцинство. 
 
Нелсън Мандела бе освободен през 1990 г. Яростните изявления на Уини Мандела и обвиненията в убийство, повдигнати срещу нейни охранители, бързо я отдалечиха от съпруга ѝ. Двойката се разведе през 1996 г. след 40-годишен брак и две години след като Нелсън Мандела стана първият цветнокож президент на Република Южна Африка. 
 
Двойката има две деца.
 
По повод кончината на Уини Мандела бившият англикански южноафрикански архиепископ Дезмънд Туту припомни, че Уини Мандела е отказвала да се примири с присъдата на съпруга си, с постоянния тормоз срещу семейството ѝ от страна на силите за сигурност, със задържанията и забраните. 
 
Дезмънд Туту каза, че нейното поведение го е вдъхновило дълбоко. Уини Мандела е била вдъхновител и за поколения активисти, допълни той.
Споделяне

Още от Свят