Почина бившият генерален секретар на ООН Бутрос-Гали

Бившият генерален секретар на ООН Бутрос Бутрос-Гали

Бившият генерален секретар на ООН Бутрос Бутрос-Гали почина на 93-годишна възраст, предадоха световните агенции във вторник.

Египтянинът стана първият представител на Африка, оглавил световната организация през 1992 г. в един от най-трудните момента на кризи в Сомалия, Руанда, Близкия изток и конфликта в бивша Югославия.

По време на петгодишния си мандат до 1996 г. Бутрос-Гали се ангажира с проблема с глада в Сомалия и организира най-голямата дотогова операция на световната организация в страната. Той беше критикуван за това, че ООН не е предприела действия по време на геноцида в Руанда, както и за това, че не е настоял достатъчно твърдо за намеса на организацията за спиране на гражданската война в Ангола. Бутрос-Гали шокира мнозина в Сараево, когато заяви, че не иска да омаловажава ужасите на войната в Босна, но според него има други страни, където броят на загиналите е по-голям.

Петнайсетте членове на Съвета за сигурност почетоха паметта му с минута мълчание.

Бутрос-Гали е роден на 14 ноември 1922 г. в Кайро в семейството на християни копти. Учи в университета в Кайро, а по-късно в Париж. Става министър на външните работи на Египет през 1977 г. След като напуска ООН, в периода 1998-2002 г. е генерален секретар на Франкофонската организация.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?