Почина бившият германски канцлер Хелмут Шмит

Хелмут Шмит

Почина бившият германски канцлер Хелмут Шмит, предадоха световните агенции. Шмит почина на 96-годишна възраст в Хамбург, родния си град, съобщи личния си лекар Хайнер Гретен. Бившият канцлер така и не се е възстановил напълно от операция за отпушване на кръвоносен съд, направена му това лято.

Социалдемократът Шмит беше канцлер на Германия от 1974 г. до 1982 г., но и след това остана активен на политическата сцена.

Заклет пушач, с пейсмейкър от 1981 г., Хелмут Шмит прекара инфаркт през 2012 г. и преживя сърдечна операция.

Станал канцлер през 1974 г., той бе преизбран през 1976 и 1980 г. Тогава Шмит се опълчи твърдо срещу насилието на крайнолевите екстремисти от Фракция "Червена армия", беше привърженик на социалните реформи и на разведряването с Изтока.

Убеден европеец, Шмит критикуваше приемника си Хелмут Кол за начина, по който осъществи обединението на Германия. Заедно с бившия френски президент Валери Жискар д'Естен Хелмут Шмит бе един от бащите на европейската монетарна система.

Доскоро Шмит вземаше участие в интелектуалните и политически дебати в страната си, сипейки шеги и пикантни закачки. Автор на трийсетина книги, през 80-те Шмит бе издател, а после и директор на в. "Цайт" - един от най-авторитетните седмичници в Германия, посочва Франс прес.

Споделяне

Още от Европа