Почина бившият лидер на чилийските комунисти Луис Корвалан

Почина бившият лидер на чилийските комунисти Луис Корвалан

На 94- годишна възраст в Чили почина бившият генерален секретар на Чилийската комунистическа партия Луис Корвалан, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на чилийски журналисти от чуждата секция на радио "Гласът на Русия".

Името на Луис Корвалан остава в историята с една от първите размени на политически затворници между Запада и бившия СССР. През 1976 г. Корвалан, който лежи в чилийски затвор след свалянето на президента Салвадор Алиенде, е заменен с дисидента и писател Владимир Буковски. Размяната е извършена при строга секретност в Потсдам, ГДР и Буковски заминава за Великобритания. Там той получава политическо убежище и гражданство и живее до днес.

Корвалан остава няколко години в Съветския съюз, докато му бъде разрешено да се прибере в Чили след отменянето на военния режим.

Синът на Луис Корвалан - Алберто Корвалан - пристигна през 1975 г. в България заедно с група чилийски емигранти, но умира няколко месеца по-късно от сърдечна недостатъчност на 27-годишна възраст. Смъртта му поражда слухове, че е била насилствена.

Споделяне

Още от Свят