Почина бившият министър на администрацията Димитър Калчев

Почина бившият министър на администрацията Димитър Калчев

След дълго боледуване в събота,на 63-годишна възраст е починал Димитър Калчев - бивш министър на държавната администрация в кабинета на Симеон Сакскобургготски

Той е роден на 21 ноември 1945 г. в Русе, където завършва Висшия институт за машиностроене и електрификация. Задочно специализира в Москва "Управление на промишлеността" и с тази специалност работи по обекти на "Машиноекспорт" в Източна Африка от 1981 г. до 1986 г. като зам.-шеф и генерален директор. През 1986 г. работи като заместник-генерален директор на Комбината за тежко машиностроене град Русе.

Връзката му с "Мултигруп" започва през 1993 г., когато става шеф на Кредитна банка и установява топли връзки със собственика ѝ Илия Павлов. Две години по-късно е номиниран от БСП за кандидат-кмет на крайречния град и успява да спечели. От кметския му период са двете специализации в САЩ по управление на общинските финанси и асоцииране на общините.

В Русе името му се свързва с множество далавери в кметството, но въпреки това съгражданите му дават втори мандат – този път като независим през 1999 г. Две години по-късно е назначен от Симеон Сакскобургготски за министър на държавната администрация, като се счита че представлява квотата на БСП в правителството. От министерския му период името му също нашумя в скандал със сключен без обществена поръчка договор с "Майкрософт" за създаване на електронно правителство. Калчев трябваше да отбива нападки и заради сделка за огромен апартамент в София, купен на ведомствения фонд срещу изключително ниска цена.

На 24 юли 2005 г. влиза пак7 като министър на администрацията в състава на проектокабинета, предложен от кандидата за министър-председател на Коалиция за България Сергей Станишев, който обаче бе отхвърлен от парламента. С решение на Министерски съвет от декември 2007 г. бе определен за почетен консул на Армения в Русе.

В София ще бъде организирано поклонение пред тленните му останки на 4 ноември, а ден по-късно ще му бъде отдадена почит и в Русе, където ще бъде погребан.

Още от България

Защо Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор?