Почина бившият премиер Любен Беров

Почина бившият премиер Любен Беров

На 81-годишна възраст след тежко боледуване почина бившият министър-председател проф. Любен Беров, съобщиха в четвъртък от Министерския съвет.

Икономистът Беров оглавяваше българското правителство от 30 декември 1992 г. до 17 октомври 1994 г.

Правителството на Беров дойде, след като от власт падна първото демократично правителство на Филип Димитров след 11 месечно управление на страната. Формално кабинетът “Беров” се водеше експертен, бе създаден с мандата на ДПС в тогавашния парламент и бе доминиран от БСП.

Управлението на правителството на Любен Беров беше съпроводено с мощен тласък на инфлацията нагоре заради силното обезценяване на лева спрямо долара, с въвеждането на ДДС, с почти ежедневната регулация на цените на бензина и с първите стъпки в приватизацията.

По времето на Беров мощ набраха силовите групировки, като особено влияние върху правителството имаше Мултигруп. Тогава бе разцветът на фалиралите по-късно Първа частна банка, Туристспортбанк, Балканбанк и още десетина, които се рефинансираха от БНБ и ДСК.

По времето на Беров бяха направени първите договорености за редуцирането на външния дълг.

Беров подготви въвеждането на масовата приватизация и когато поиска тя да тръгне, тогавашният лидер на БСП Жан Виденов му забрани, като ултимативно му заяви, че това ще направи следващо правителство на БСП. Тогава Беров подаде оставка.

След като слезе от власт, Беров се оттегли от публичния живот.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?