Почина бившият президент на Португалия Мариу Соариш

Мариу Соариш

На 92-годишна възраст почина бившият президент социалист на Португалия Мариу Соариш, смятан за бащата на демокрацията в тази страна, предаде Франс прес.

Съобщението бе направено в събота вечер от говорител на болница в Лисабон, където Соариш бе приет на 13 декември в спешно отделение с общо влошаване на здравословното състояние.

След временно подобрение състоянието му внезапно се влошава отново на 24 декември, а от понеделник е бил в кома. Болницата не съобщава конкретната причина за смъртта му.

Според близките на Соариш той така и не се е бил възстановил напълно от енцефалит, от който се разболял през януари 2013 г., а здравето му допълнително се влошило след смъртта на съпругата му през юли 2015 г.

Мариу Соариш допринася за въвеждането на демокрацията в Португалия през 1974 г. и за влизането на страната в Европейския съюз. Бил е на преден план в политиката в продължение на около 40 години.

Той е основател на Португалската социалистическа партия, бил е външен министър, два пъти премиер, президент от 1986 до 1996 г. и европейски депутат.

Соариш остава активен до съвсем напреднала възраст и остро критикува мерките за строги бюджетни икономии на предишното десноцентристко правителство. От 2011 до 2014 г. Португалия ползва международен финансов спасителен план.

След кончината на съпругата му той постепенно се оттегля от обществения живот. Последната му публична поява е от септември м.г. на възпоменателна церемония за съпругата му. На 7 декември отбелязва 92-годишния си рожден ден.

След приемането му в болница миналия месец е посетен от редица известни личности, сред които са президентът Марселу Ребелу де Соуза и премиерът Антониу Коща.

"Има личности, които са белязали и ще продължат да бележат нашата демокрация. Няма нужда да сме от същия политически цвят, за да признаваме приноса им за страната", заяви в края на декември Ребелу де Соуза, който е консерватор.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?