Почина бившият шеф на “Газпром“ Рем Вяхирев

Рем Вяхирев

Бившият ръководител на руския газов монополист “Газпром“ Рем Вяхирев е починал на 79-годишна възраст, съобщи РИА Новости в понеделник. Той оглавяваше държавната компания от 1992 г. до 2001 г. и на българското общество е много добре познат от преговорите, водени през 1998 г. с регионалния министър Евгений Бакърджиев за руските газови доставки за България.

 

“Газпром“ е създадена като акционерно дружество с указ на руския президент Борис Елцин от ноември 1992 г. и правителствено постановление от февруари 1993 г. на базата на държавния газов концерн “Газпром“. Вяхирев е бил зам.-шеф на компанията преди преструктурирането ѝ, а след това е назначен за ръководител.

 

През юни 2001 г. Вяхирев се оттегля от активното управление на компанията и става председател на съвета на директорите, какъвто е до юни 2002 г. След това е назначен за съветник на обществени начала на Дмитрий Медведев, който по онова време е първи заместник-ръководител на администрацията на президента на Русия Владимир Путин.

 

От май 2001 г. Вяхирев не е имал публични изяви, припомня руското издание. Единственото си интервю за последните 11 години той дава през 2012 г. за списанието “Форбс“ (Forbes). В него той каза, че притежава около 50 хектара имот в Подмосковието и държи 0.01182 процента от акциите в “Газпром“.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?