Почина бившият външен министър Стоян Ганев

Стоян Ганев

Бившият външен министър в правителството на Филип Димитров Стоян Ганев е починал на 1 юли в болницата в Гринуич, Кънектикът, където е постъпил на лечение, съобщи БТА, като се позова на негов сътрудник.

Преди няколко дни съобщение за смъртта на 57-годишния Ганев бе пуснато във в. "24 часа" и бе тиражирано в много електронни и печатни медии. След това първоизточникът на информацията се извини за гафа след обаждане на брата на бившия външен министър.

Ганев се бореше с рак в последните три години.

Стоян Ганев е роден на 23 юли 1955 г. в Пазарджик. Той е юрист по образование, един от основателите на СДС, депутат във Великото народно събрание и в 36-ото НС. Става вицепремиер и министър на външните работи в кабинета на Филип Димитров. По същото време става и председател на 47-та сесия на Общото събрание на ООН за една година. След като правителството на Филип Димитров пада, Ганев остава в ООН, но отказва да напусне мястото си в Народното събрание, докато Конституционният съд не се произнася за несъвместимостта на двата поста и той е принуден да напусне НС.

В следващите десет години Стоян Ганев живее в САЩ, за да се завърне в България през 2001 г., когато става началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски. На този пост той остава по-малко от година, когато напуска и отново се връща в САЩ.

За последно Ганев бе в България преди няколко месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България