Почина бившият вътрешен и правосъден министър Георги Петканов

Георги Петканов, сн. БГНЕС

Починал е Георги Петканов, който бе министър на вътрешните работи в кабинета на Симеон Сакскобургготски и на правосъдието в правителството на Сергей Станишев, стана ясно от постинг на премиера Бойко Борисов в социалната мрежа Фейсбук в петък.

"С прискърбие научих, че Георги Петканов е починал. Винаги съм го уважавал, беше добър министър и човек. Бог да го прости!", пише министър-председателят, чиято политическа кариера тръгна от поста главен секретар на МВР при управлението на Петканов и НДСВ.

"Отиде си юрист, който остави дълбока следа сред преподавателите и студентите на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" като дългогодишен преподавател по Финансово и Данъчно право и като декан на
факултета", написа президентът Росен Плевнелиев в съболезнователното си писмо до семейството и близките на Петканов.

Проф. Петканов ще бъде запомнен като последователен защитник на правовия ред в България. Той вложи лични усилия за реформата в съдебната власт като народен представител, министър на вътрешните работи и на правосъдието и съдия в Конституционния съд, посочва държавният глава.

"Голям човек и професионалист". Така описва Петканов председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в профила си във Фейсбук.

"Проф. Петканов направи много за България в своята област в периода преди присъединяването на България към Европейския съюз. Изказвам съболезнования на семейството и близките му. Поклон пред паметта му.", е написал още Цветан Цветанов.

Петканов бе министър два поредни мандата. На вътрешните работи в правителството на НДСВ от 2001 до 2005 г и на правосъдието в кабинета на Сергей Станишев от 2005-2007.

След персоналните промени в правителството на тройната коалиция, през юли 2007 той се връща като народен представител в 40-ото Народно събрание. На 4 юни 2008 г. е избран за конституционен съдия от квотата на Народното събрание, полага клетва на 20 юни 2008 година. На този пост е до 15 ноември 2012 година.

Петканов е роден на 1 ноември 1947 г. в Смолян. Завършва право в Софийския университет. Работи като прокурор в Девин (1972–74). След това е асистент в Юридическия факултет на СУ. От 1989 г. е доцент, а през 1996 г. става професор. От 1991 до 1995 г. е декан на Юридическия факултет, след това и заместник-ректор на СУ.

Бил е председател на Съюза на Юристите в България и член на бюрото на Международната организация на юристите демократи. 

Споделяне

Още от България