Почина бившият зам.-министър на финансите Боряна Пенчева

Боряна Пенчева

На 4 септември 2020 г. почина бившият зам.-министър на финансите и бивш член на управителния съвет на Българската народна банка госпожа Боряна Пенчева.

"Управителният съвет на БНБ поднася на семейството и близките ѝ най-искрени съболезнования за тежката и непоправима загуба. Боряна Пенчева остави значима следа със своя професионализъм, работоспособност и етично отношение през мандата си като член на Управителния съвет на Българската народна банка от 2 декември 2012 г. до 1 декември 2018 г.", съобщиха от централната банка.

Между 2010 г. и 2012 г. Боряна Пенчева беше зам.-министър на финансите и алтернативен управител за България на Международния валутен фонд, управител за България на Черноморската банка за търговия и развитие, на Международната инвестиционна банка, Международната банка за икономическо сътрудничество, зам.-председател на Съвета за координация в борбата с измамите към Министерския съвет.

От 2011 г. тя бе хоноруван преподавател по "Развитие на регионите и инфраструктурата в ЕС" на специалност "Европеистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

В периода 2002–2009 г. Боряна Пенчева е заемала поста директор на дирекция "Управление на средствата от ЕС" в Министерството на финансите.

През 2001 г. – 2002 г. тя е била изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на търговията към Министерството на икономиката.

"Дългогодишният финансов опит на госпожа Боряна Пенчева благоприятства нейния сериозен принос в икономическото развитие на страната ни", изтъква БНБ.

Споделяне
Още от Бизнес