Почина член-кор. Любомир Шиндаров

На 88-годишна възраст почина член-кореспондентът на БАН Любомир Шиндаров, съобщиха от академията в петък.

Научната му дейност в областта на вирусологията е преминала в бившата Медицинска академия, където от 1958 г. до 1972 г. е ректор на Института за специализация и усъвършенстване на лекарите. От 1972 до 1981 г. той е бил директор на Института по заразни и паразитни болести. За член-кореспондент на БАН е избран през 1984 година, се казва в краткото съобщение.

Името на Любомир Шиндаров стана печално известно покрай Чернобилската авария през 1986 г. По това време проф. Шиндаров е първи зам.-здравен министър и главен санитарен инспектор на републиката. Когато след няколкодневно закъснение в България най-после бе съобщено за аварията в съветската атомна централа в Чернобил, Шиндаров заедно с тогавашния председател на правителствената комисия за преодоляване на последствията от бедствия и аварии Григор Стоичков убеждаваха от екрана на националната телевизия, че няма никаква опасност за населението от радиоактивно замърсяване.

Заради скриването на истината и омаловажаването на последиците от аварията през 1994 г. Любомир Шиндаров получи от съда двегодишна условна присъда, а Стоичков – ефективна.

Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?